globalmoto_duben_nolan




Motokrosové nářadí tří ladiček pro rok 2012

Je to celých čtyřicet let, kdy se Yamaha poprvé pustila do výroby offroadových závoďáků. Po celou tu dobu terénní Yamahy bojovaly o vavříny v rukou profi závodníků světových kvalit a zrovna tak dělaly radost obyčejným hobbíkům, kteří nedají na bláto dopustit. V racingovém světě jsou tři ladičky navždy spojeny s motokrosovým mágem Stefanem Evertsem, který během své bohaté kariéry vybojoval dokonce deset světových titulů, z toho šest jich bylo právě v sedle strojů Yamaha.

Kapitoly článku

Nyní do světa letí zpráva o motokrosových modelech pro rok 2012. Je fakt,  že změny zásadního charakteru čtyřtaktní mašiny pro třídy MX1 a MX2 nezaznamenaly. Několik inovací však u modelů YZ450F a YZ250F přece jen proběhlo.

Yamaha YZ450F

Čtyřistapadesátka nové generace se nám představila už s rokem 2010. Tenkrát jsme s
otevřenou pusou hltali její fungl nový motor se zakloněným válcem dozadu, sáním
vpředu
a výfukem ústícím přímo zezadu válce.
Dvanáctkový model tří ladiček pro třídu MX1 dostal pozměněné nastavení elektronického vstřikování a přední i zadní odpružení s o něco lehčí konstrukcí, které se podepíše na mnohem lepším odpružení při extrémní zátěži a stejně tak větší stabilitě stroje. Nový je také zlatý řetěz a materiál sedla.

Yamaha YZ250F

Také dvěpade si odbyla svou velkou premiéru s desítkovým modelem, a proto
pro rok 2012 zaznamenala pouze několik inovací. Inženýři zapracovali jednak na celkovém projevu pětiventilového jednoválce, a aby to nebylo málo, ještě mu naordinovali nový lehčí píst. Ve výsledku by YZ250F měla být mnohem silnější a "temperamentnější" ve středním pásmu otáček.
Čtyřtaktní dvěpade i nadále vyráží drtit motokrosové tratě s karburátorem, takže elektronické vstřikování zatím zůstává záležitostí pouze velkého "ýzetefka". Pro jistější stabilitu v zatáčkách a při doskocích byla dvěstěpadesátka osazena novou přední vidlicí, jež je dokonce o 150% tužší (méně se kroutící), než tomu bylo doposud. Stejně jako její vetší čtyřistapadesátková sestřička dostala YZ250F parádní zlatý řetěz.
Yamaha i nadále pokračuje s výrobou svých ostrých dvoutaktních kočiček YZ250 a YZ125, což je velice sympatické.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist