globalmoto_unor




Znovuzrození Wakan Motorcycles

Francouzský výrobce se vrací pod názvem Avinton Motorcycles novým či spíše renovovaným modelem. Ten nese název Avinton Collector a rozhodně stojí za povšimnutí.

Před sedmi lety představil malý francouzský výrobce Wakan Motorcycles vlastní stroj nazvaný Wakan 1640. Základ motocyklu tvořil motor od S&S o objemu 1640 ccm V-Twin, který byl záměrně zabudovaný do miniaturního rámu. Cílem výrobce bylo to samé, co dělala AC Cobra se svými auty, když do malého lehkého šasi typického pro Evropu namontovala velký nadupaný americký motor.
Přestože motocykl vypadal atraktivně, přišla společnost v dalších letech pouze s pár prototypy a novinek o její činnosti povážlivě ubývalo. Poslední zprávy říkaly, že společnost zoufale hledá investory. Ti však nejevili dostatečný zájem. V tu chvíli už si mnozí z nás začali pohrávat s myšlenkou, že Wakan Motorcycles je jen další z případů nově zrozených výrobců, kteří jsou odsouzeni upadnout v zapomnění. Konec tohoto příběhu je však naštěstí poněkud jiný a veselejší.
Wakan se vrací na scénu! Tentokrát ovšem pod názvem Avinton Motorcycles a s novým modelem Collector, který je ale víceméně shodný s tím, který jsme poprvé spatřili před sedmi lety. Stroj pohání opět vzduchem chlazený motor S&S o objemu 1640 ccm 45° V-Twin, který disponuje výkonem 120 koní při 5 750 ot./min. a točivým momentem 163 Nm při 4 250 ot./min. Přívod vzduchu je umístěn na falešné nádrži, ta pravá je totiž umístěna pod sedadlem. Hmotnost motocyklu v provozním stavu je 195 kg.
Avinton Collector je k dispozici ve třech (respektive čtyřech) variantách: GT, Race a Roadster. Čtvrtou možností je volba speciální edice Avinton Collector Cult, u které si může zákazník vybrat téměř jakýkoli druh zakázkové úpravy svého motocyklu.

V současnosti hledá Avinton distributory po celém světě a pouze čas ukáže, jestli bude znovuzrození Wakanu úspěšné nebo ne. Doufejme, že úspěšné bude, protože motocykl je svým způsobem fascinující. Byla by navíc velká škoda, kdyby si ho ti, kteří se do něj právě zamilovali, nemohli v budoucnu skutečně pořídit.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (35x):
Motokatalog.cz



TOPlist