globalmoto_duben_nolan




Výstava EICMA 2011: přípravy vrcholí

Kvůli dvouletému cyklu kolínského Intermotu se letos musíme spokojit s jedinou podzimní výstavou v relativně dostupné vzdálenosti od české kotliny. O to větší však bude koncentrace novinek na veletrhu EICMA v Miláně. A vůbec nevadí, že řada nových modelů na příští sezónu již byla ohlášena v předstihu.

Kapitoly článku

Brány výstaviště Fiera se otevřou veřejnosti už ode dneška za tři týdny, tedy od 10.11. do 13.11. Novináři a obchodníci si mohou začít prohlížet expozice s motocykly a vším co k nim patří dokonce ještě o dva dny dříve, a díky tomu se můžete na čerstvé informace přímo z místa dění těšit ještě před vašim případným odjezdem na 69. ročník výstavy EICMA do Milána.
Do Milána to sice není zrovna co by kamenem dohodil, ale důvodů k návštěvě největší motocyklové výstavy v Evropě se najde opravdu dost. Už  jenom seznam všech novinek, které jednotlivé značky ohlásily předem je pěkně dlouhý, a to se určitě ještě objeví mnohá překvapení. Na co se tedy můžeme stoprocentně spolehnout, a o jakých novinkách se zatím jenom spekuluje?

Aprilia

Svojí oficiální premiéru si do Milána naplánoval další produkt koncernové spolupráce Aprilie s Gilerou - nový maxiskútr SRV 850, jehož první fotografie a základní parametry byly zveřejněny v tomto týdnu. Již dříve italský výrobce oznámil, že na výstavě představí facelift menších skútrů Scarabeo 125 a 200. Otazník stále visí nad očekávanným nástupcem cestovního endura Caponord, o kterém se spekuluje už delší dobu.

BMW

Na stánku BMW se bude tentokrát hodně mluvit o segmentu, kde zatím bavorská značka nemá zastoupení. Mezeru v portfoliu BMW by měla od příštího roku zaplnit dvojice čím dál populárnějších maxiskútrů s řadovými dvouválci o objemu 500 a 650 ccm, které doplní koncept verze s elektrickým pohonem. O sportovnější verzi loňské novinky G650GS už jsme vás informovali před nedávnem. Komu se model G650GS Sertão zalíbil, může si jej v Miláně prohlédnout zbízka.

Ducati

Obrázky menšího Streetfightera 848 už jsou také nějaký čas venku, a tak hlavním tahákem na stánku domácí značky bude pravděpodobně Panigale 1199. Snad nový superbike příliš nezastíní mírně inovované modely Multistrada a Hypermotard SP, ani další exponáty.

Harley-Davidson

Američané představili novinky pro příští rok už tradičně s půlročním předstihem, a jedna z nich - univerzál s názvem Dyna Switchback - jsme už dokonce stihli i otestovat. V Miláně bude na stejném stánku slavit neuvěřitelných 10 let od zahájení prodeje moderního a přelomový model V-Rod

Honda

Největší světový výrobce slibuje návštěvníkům nejvíc novinek: rovnou desítku, včetně inovovaných modelů. Počítá-li se mezi ně i vylepšený Goldwing a Fireblade, zbrusu nová Integra a nový naked se stejným motorem, i očekávaný cestovní motocykl s vidlicovým čtyřválcem, představený loni ve formě konceptu CrossTourer , pořád ještě zbývá dalších pět novinek v tajnosti.

Husqvarna

Tady bude asi největší rozruch kolem nového strojku na pomezí kategorií motard a naked, který dostal příznačný název Nuda 900. Kromě toho se Husqvarna blýskne pěkným konceptem elektrobiku e-go a určitě nezapomene přivézt celý svůj terénní sortiment na rok 2012.

Kawasaki

Jasné je, že na zeleném koberci bude stát jak zbrusu nový nablýskaný hypersport ZZR1400, tak i modernizovvaná dvojka naháčů střední třídy ER-6f a ER-6n. Šuskanda ale běží také o litrovém Versysu, a ty nejodvážnější zdroje dokonce předpovídají příchod kapotované Z750SX. Co je na těch povídačkách pravdy, uvidíme asi fakt až na místě.

KTM

Maximální pohodu v terénu chce rakouská značka nabídnout prostřednictvím nového endura Freeride 350. Kdo jiný by to koneckonců měl udělat, než firma která prodá nejvíc endur na světě. Na zvyšování kubatury u modelů Duke nebo Adventure na 1 200 ccm, o kterém jsme již psali, to zatím moc nevypadá. Určitých vývojových změn se ale údajně dočkáme u malého Duka.

Kymco

Krátce před Milánem Kymco hodilo na stůl trumf v podobě maxiskútru MyRoad 700i ABS.
Kromě něj se na výstavě bude prezentovat i dalšími novinkami: Xciting 400i, K-XCT 125 a 300 a Like LX 50, 125 s 200i. Hodně zvědaví budeme na Trickbike - další motocykl v nabídce téměř výhradně skútrové značky.

Moto Guzzi

První fotky novinek California a Scrambler utekly z dealerského meetingu Moto Guzzi s hodně velkým předstihem. Jestli Italové překvapí na domácí půdě ještě nějakou další horkou novinkou, bude to jedině dobře.

MV Agusta

Další italská značka odkrývá karty postupně. Po nedávném představení levnějšího naháče Brutale 1090 jsme se dozvěděli o dalším alternativním modelu F4R Corsa Corta. V Miláně by měly být k vidění obě legendární krasavice, a spolu s nimi také nový tříválec  Brutale 675.

Piaggio

K úspěšnému skútru Beverly Piaggio přidá verzi SportTouring, která bude díky motoru s objemem 350 ccm nabízet při sportu i turistice o něco vyšší výkon než klasická třístovka.

Suzuki

Novinka příštího roku vplula na trh ještě před koncem letošní sezóny,  takže jsme nový V-Strom 650 stihli krátce projet, a první nedočkavci už jej chodí obhlížet do vlastní garáže. Stánek Suzuku v Miláně oživí zajímavé koncepty Virus 1000 a Urban Xover, které byly k vidění před pár týdny na autosalónu ve Frankfurtu.

Triumph

Cestovatelé a dobrodruzi asi nedočkavě vyhlíží příjezd nového maxiendura, které se podle všeho bude nejspíš jmenovat Explorer 1200, ale britská továrna trochu kalí vodu s oficiální informací o lehkém faceliftu stávajícího Tigera 1050. Že v Miláně uvidíme novou Daytonu 675,
to už je snad jisté.

Yamaha

Středem pozornosti na stánku nebude bezpochyby nic jiného, než nová R1 s kontrolou trakce. Nesmí chybět ani nové speciály do terénu, včetně endura WR450F.
Yamaha ale zmodernizovala také svůj sportovní maxiskútr T-MAX, a k němu představí ještě jedno zbrusu nové přibližovadlo do města, skútr Xenter 125/150.
Kdo dává před novinkami z oblasti sériově vyráběných motocyklů přednost individuálním stavbám a přestavbám, určitě v Miláně uvítá novou sekci EICMA Custom, kde budou svá díla prezentovat úpravci z celého světa. Nenechte se zmást názvem - ve vyhrazených halách nebudou vystaveny jen upravené choppery a cruisery.  Přehlídka EICMA Custom je soutěžní, a kromě zmíněné kategorie Chopper mohou stavitelé přihlašovat svoje výtvory ještě do třídy café-racer. Přestavby motocyklů značky Harley Davidson pak mají svojí samostatnou kategorii.
Doprovodný program na venkovní ploše zajistí tradiční MotoLive. Více než 460 jezdců se vystřídá ve 14 závodech, mezi tím budou diváky budou bavit  vystoupení akrobatických trialistů, kaskadérů na motocyklech i čtyřkolkách a nebude chybět ani testovací trať s možností vyzkoušet si některou z novinek přímo v areálu výstavy. Kdo se ještě na samostatnou jízdu necítí, může se zdokonalit v místní motoškole.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist