husqvarna_svartpilen_801_2




Výměna řidičských průkazů

Už s alarmujícím pocitem něčeho, co jsem propásl, jsem se začal shánět po informaci k výměně řidičských průkazů (ŘP) vydaných od 1.července 1964 do 1. dubna 2004. ŘP s datem dřívějším jsou již delší dobu neplatné. A jelikož poslední aktualizace skupin byla konkrétně u mě provedena roku 1996, tak jsem chtěl co nejpřesnější informace, abych se vyhnul frontám a nějakým sankcím..


Jedná se o dokument typu plastové polykarbonátové karty o velikosti 54 x 86 mm alias „kredity“ a vydává se na dobu max. 10let nebo kratší dle způsobilosti řidiče. (což chválím) Už jen to, že jde o úkon bez správního poplatku je fajn A tak si říkám, proč toho nevyužít. Výměna dosud platného ŘP by měla probíhat asi takto:
  • Donesete barevnou fotografii (35x45mm)
  • Na příslušném pracovišti (magistrát) vyplníte žádost (nový vzor)
  • Lhůta vydání je 15 – 20 dní
  • Při vyzvednutí nového ŘP je starý znehodnocen v místě vydání
  • Na stránkách www.mdcr.cz je informace o projednávané novele silničního zákona. Kde by měli být postupně rozfázovány výměny ŘP podle data vydání. Ovšem ta je stále v jednání Parlamentu ČR a nikdo přesně neví, kdy bude schválena. A jestli tedy vůbec bude schválena. Proto jsem se obrátil na ministerstvo dopravy ČR s oficiálním dotazem jak to vlastně je. Vážený pane,
    k Vašemu dotazu, který se týká výměny řidičských průkazů, Vám sděluji následující. Termíny, které byly uvedeny na webových stránkách ministerstva dopravy, byly termíny navrhované pro novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, která je v současné době projednávána v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Pokud nebude novela schválena nadále platí ustanovení § 134 odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb., že řidičské průkazy vydané od 1. července 1964 do dne nabytí účinnosti zákona jsou jejich držitelé povinni vyměnit do pěti let od nabytí účinnosti zákona, tj. do 31.12.2005.! S pozdravem
    Otakar Večerka
    odbor agend řidičů
    Ministerstvo dopravy
    Povedlo se mi ještě dostat tuto informaci:
    Platnost ŘP vydávaného od 1.1. 2001 do 30.4.2004 není ze zákona omezena, a proto nelze požádat, až do nabytí účinnosti novely zákona, o jeho výměnu za nový ŘP! Na závěr tedy jedna malá osobní rada. Podle toho jak u nás PSPČR a další orgány fungují, bych byl pro, alespoň jednou neváhat do poslední chvíle, jestli ano nebo ne a zašel si to vyměnit co nejdříve. Jen kvůli tomu, že se nebudu pak nikde rozčilovat a s někým hádat. Já rozhodně váhat nebudu a hned v následující úřední den tam zajdu. PS: Přesto i nadále budu tento problematický bod sledovat a podám všechny informace, jakmile se je dozvím.

    Informace o redaktorovi

    Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)
    Marek Hrodek - (Odebírat články autora)

    Jak se Vám líbil tento článek?
    Hodnocení (0x):



    TOPlist