globalmoto_duben_nolan




TVS Akula 310: indický supersport také pro Evropu

Popularita malých sportovních motorek v Asii prudce stoupá a na rostoucí poptávku reaguje další velký výrobce. Vedle Hondy, která v Indonésii představila novou CBR250RR, přichází s podobně radikálním supersportem firma TVS. Indický gigant před časem zahájil spolupráci se značkou BMW, takže se dost možná dočkáme podobného modelu s modrobílou vrtulí na nádrži i u nás.

Prvním výsledkem indicko-německé spolupráce, se kterým se setkáme už brzy i v Evropě, je sportovní naháč BMW G310R. Ten přichází na trh letos na podzim, a právě díky zemi původu je jeho cena neobvykle lidová - alespoň v porovnání s jinými modely bavorské značky. Jednoválcový motor, nově vyvinutý pro tento model, se má podle BMW postupně objevit v několika dalších modelech, přičemž celokapotovaný supersport je pravděpodobně hned další na řadě.

Pokud se nebude příliš lišit od toho, co indická TVS prezentuje jako finální verzi modelu Akula určeného pro Asii, můžeme se těšit na další ostře nabitou malorážku. Přesné specifikace zatím nejsou známé, ale výrobce novinku odvážně prezentuje jako hotový závoďák. Závodní parametry má podle dostupných informací příhradový rám s hliníkovou podsedlovkou, odpružený vzadu kyvkou z lehké slitiny a vepředu  USD vidlicí, i jednoválcový motor, který má stejný základ jako u BMW G310R. Karbonové kapoty budou k mání u limitované edice, základní model dostane kvůli dostupnější ceně obyčejné plasty.

Otázkou je za jak dlouho se dočkáme evropské verze lehkého supersportu, když TVS nezačne s výrobou modelu Akula 310 dřív než v příštím roce. Možná se bude opakovat podobný scénář jako u BMW G310R, které bylo představeno vloni na podzim, a do prodeje přichází s přibližně ročním zpožděním.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):
Motokatalog.cz



TOPlist