globalmoto_duben_nolan




Triumph Castrol Rocket – je libo 640 km/h?

Solná pláň v Bonneville je mekkou všech příznivců rychlostních závodů. V kategorii motocyklů je dosavadním rekordem výkon Rockyho Robinsona z roku 2010, kdy dosáhl rychlosti přes 600 km/h (376 mph). To se letos pokusí změnit motocykl „Castrol Rocket“, který má ambice na překročení hranice 640 km/h (+400 mph)!

Je všem jasné, že s vývojem motocyklů jde ruku v ruce také neustálé zvyšování jejich maximální rychlosti. Vždyť dnes není až takový problém s lehce upraveným supersportem uhánět přes 300 km/h (samozřejmě na uzavřeném letišti nebo okruhu). A když si mašinu upravíte ještě trochu víc, tak vznikne třeba taková aerodynamická pozemní raketa.
Triumph, který má ve své sbírce několik rychlostních rekordů z dob minulých, vyvinul ve spolupráci s dalšími firmami zabijáka všech rekordů – „Castrol Rocket“. Dvojice motorů z Triumphu Rocket III o celkovém objemu 2 970 ccm, výkon 1 000 koní při 9 000 otáčkách a palivem je methanol. To se nám zdá jako slušný základ.
Pod aerodynamickou kapotáží z karbonu se dále schovávají například tlumiče Öhlins TTX36, turbodmychadla Garret a další hi-tech vymoženosti. Speciální pneumatiky dodal Goodyear a Castol se stará o mazání motoru pomocí jejich plné syntetiky 4T 10W40.
A který odvážlivec se usadí do kokpitu 7,8 metrů dlouhého žihadla? Je jím americký závodník Jason DiSalvo, který je se značkou Triumph spojován už léta. Zkušenosti s rychlostními závody mu rozhodně také nechybí. Vždyť v loňském roce jste ho v Bonneville mohli také vidět a jak jinak, než na motocyklu s motorem Triumph.

 Video

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):
Motokatalog.cz



TOPlist