yamaha_tenere_duben




Také pražský Motocykl otevřel brány

Po zahájení brněnského Motosalonu přivítala fanoušky jedné stopy pražská výstava Motocykl. K vidění není ani hodně, ani málo… no prostě to, co v Brně chybí, tady uvidíte. V rámci Motocyklu opět probíhá tradiční soutěžní výstava přestaveb Bohemian Custom Bike a jako vždy je na co koukat.

Kapitoly článku

Na pražském Výstavišti rozbalilo expozice hned několik předních značek, které v Brně motorkáři jen marně hledali. Naleštěné krasavice zde vystavuje Ducati, Husqvarna, Bimota, MV Agusta, Suzuki, Kawasaki, Victory nebo Derbi a Gas Gas. Kromě jednostopých krásek je možné omrknout kupu motodoplňků a motopříslušenství, které je možné vyzkoušet a zakoupit.

Bimota

Tuto exkluzivní italskou značku zastupuje firma Meteorsport, která v Praze rozbalila jeden z největších stánků. Mezi exempláři se krásně vyjímá parádní dvojička s logem Bimota na nádrži. Jednou ze dvojičky je stokoňová nahatá DB6 a druhou sportovní a zhruba o 70 koní „našláplejší“ DB8 v bílých kapotážích. Obě Bimoty jsou pastvou pro oči a jen těžko se dají přehlédnout.

Ducati

Loni se všechno u Ducati točilo kolem mega biku Diavel. Ten je zde hned v několika verzích a asi největší pozornost vzbuzuje Diavel AMG. Tenhle kulturista vypadá opravdu moc dobře. Kovaná kola Marchesini, šmrncovní lakování, výfuková koncovka nebo sedlo s logem AMG dělají z atraktivního biku ještě atraktivnější. Donutí snad každého na chvilku zastavit a pokochat se jeho vymazleným designem. To platí minimálně o sto procent víc o horké boloňské novince Panigale.
Tahle téměř dvousetkoňová kočička pořádně rozvířila vody supersportovního světa a osobně si myslím, že zaslouženě. Na vlastní oči překvapí opravdu drobounkou stavbou, řešením odpružení zadního kola, výfukovými svody a vůbec propracovanými detaily, na které jsou italští designéři machři. Kromě těchto kousků je možné omrknout Hypermotard 1100 SP Corse, Multistradu 1200S Pikes Peak Special Edition, či 848 Streetfighter a 848 Evo Corse.

FGR

Do Prahy vyrazila vystavovat ryze česká značka z Ústí nad Orlicí FGR. Její šestiválcový dvouapůl litr Midalu hraje pro letošek až druhé housle. První totiž patří nářadíčku postaveného pro nejprestižnější světový šampionát Grand Prix a fungl novou třídu Moto3. Více jsme o závodním speciálu s motorem Honda přinesli ve včerejším článku z oficiálního představení týmu MOTO FGR a už teď se těšíme na první start v ostrém závodě.

Gas Gas

V Holešovicích je možnost prohlédnout také trialy a endura španělského výrobce Gas Gas. Na ploše před pavilonem stojí dvoutaktní třístovkové Enduro EC 300 2T. Vypadá fakt dravě a už teď jsem zvědav, jak se předvede na rozbahněných tratích. Vedle něj je možné vidět ostrý trialový speciál TXT, ale i trial pro každý den TX Randonne. To je stroj se čtyřtaktním vzduchem chlazeným motorem (licenční motor Yamaha vyráběn v Číně), který spustíte jak kick-startem, tak elektrickým startérem. Díky přídavnému sedlu budete moci zvolit, zda vyrazíte s klasickým tvrdým trialovým sedlem nebo jednoduše namontujete mnohem pohodlnější přídavné sedlo pro běžné ježdění. Randonne je kompletně montován ve Španělsku a váží cca 75 kilo. Zajímavostí je, že byl původně vyroben na požadavek Japonců v počtu 600 kusů a nyní se pro úspěch vyrábí dál a prodává na celém světě.

Harley-Davidson

Fandové značky z Milwaukee nemusí jen do Brna, své své oblíbené motorky najdou i na Výstavišti, přesněji venku na ploše před halou. Nejen, že zde můžete vyzkoušet pozez na celé škále naleštěných chopperů, mezi nimž kromě několika verzí V-Rodu zaujme třeba černočerný majestátní Blackline, zároveň si také můžete v kamionu v barvách H-D pořídit nějaký ten suvenýr či doplněk, který k těmhle stylovým motorkám neodmyslitelně patří.

Husqvarna

U Husqvarny, kterou do Holešovic přivezl importér Motoprestige, pochopitelně nemůžou chybět červenobílé offroadové mašiny. Proto si na expozici našla místo motokrosová čtyřtaktní dvěpade TC 250 s výfukovým systémem Akrapovič, dvoutaktní TC 125, ale i endura WR 250 2T nebo TE 449 a 310. Zastínila je však silniční krasavice Nuda, která svou přítomností přilákala nejednoho motocyklového fanouška. V celé své kráse se předvedla jak ostřejší verze R v červeném kabátku, tak „obyčejná“ Nuda v černém provedení. Motorka vypadá fakt parádně a podle prvních ohlasů si na asfaltu nevede o nic hůř, než vypadá, a tak se rozhodně máme na co těšit.

Insomnia

Na Motocyklu se můžete na živo seznámit nejen s čistokrevnými motorkami, ale třeba také s pozoruhodnými motorovými koly Insomnia. Tyto zvláštní stavby připomínající první historické motocykly jsou poháněné malým padesátkovým motorem a k jejich řízení nepotřebujete řidičák. Každé kolo je stavěno na zakázku, atak není problém nechat tohle unikátní jednostopé vozítko vyšperkovat přesně podle vašich představ. Pozornosti na silnici rozhodně neujdete!

Jawa

Příznivci domácí produkce nemusí smutnit, pokud se nedostali do Brna, JAWA vystavuje i v Praze. Velké množství návštěvníků díky tomu láká stánek oficiálního prodejce a servisu motocyklů JAWA, společnosti MatesMotoServis. Důvod je jasný – představují se zde dva čtyřtaktní modely s logem Jawy, z nichž jedna je úplná novinka. JAWA 250 Four, designově navazující na populární 2T třistapadesátku typ 634, řečenou „čtyřku“, zaujme klasickým vzhledem s kulatým světlem, oblou nádrží, chromovanými blatníky a dvojicí dlouhých výfuků. Nechybí ani už dříve představená JAWA 250 Californian, vycházející z původního dvoutaktního Californiana, který svou líbivou černočervenou kombinací s chromovanými doplňky a zvednutými koncovkami budil pozornost motocyklového světa už před čtyřiceti lety. Oba modely, vzniklé na základě zavedeného modelu 250 Travel, jsou důkazem starého klišé, že když se chce, všechno jde. Za oběma stavbami stojí kolínský lékař a kreativní nadšenec Vojtěch Blecha (návštěvníci našeho fóra určitě znají jeho vlákna, v nichž přestavby prezentuje). Bertovy nápady realizuje právě MatesMotoServis z Lošánek u Kolína, kde si můžete modely Four i Californian pořídit, a to navíc i ve verzích 125 ccm 4T či s tradičním dvoutaktním dvouválcem 350 ccm.

Kawasaki

Kawasaki se letos pochlubila litrovým Versysem, a ten pochopitelně nemůže chybět na výstavní ploše zeleného dealera SA Moto. Porovnat je možné přímo se svým menším bráchou 650 nebo dalšími modely japonského výrobce. Jedinečným kouskem Kawí expozice je bezesporu černo zlatý CafeRacer W800 Special Edition… opravdu radost pohledět. Sportovní fanoušky potěší ZX10R, příznivce nablýskaných chromů VN900 a pracanty zaplachtovaná Mule 4010. Kromě strojů Kawasaki si na výstavní ploše SA Moto našlo pár exemplářů české značky Blata.


MV Agusta

Motoprestige vystavuje hned několik značek, které na českém trhu zastupuje. Jedinečnou podívanou slibují charismatické italské dračice MV Agusta. Pěkně z blízka se můžete podívat pod sukni například bílé F4R, F3 Série Oro, Brutale a několika dalším krasavicím.

Suzuki

Také stroje Suzuki patří pod křídlo firmy Motoprestige. Lákadlem je zajisté litrové GSX-R nebo loni představený V-Strom, který se zde představuje s cestovatelskou výbavou. Nechybí mu kufry, bástry, ale ani padací rámy. Kromě těchto modelů je k vidění například M800, M1800R, C1800R, DR125SM, Hayabusa či Gladius a další.

Victory

V levém křídle Výstaviště jen těžko přehlédnete výstavní plochu společnosti Meteor Motor Tech CR, s.r.o., která u nás zastupuje americkou značku Victory. Tyhle motorky se vždy prezentují jako stroje pro „pořádný chlapy“, a přesně to zde uvidíte. Mezi největší lákadla z nezaměnitelných amerických korábů patří letošní novinky High Ball a Gross Country Tour. High Ball je klasicky úzký a dlouhý bobber ve slušivém bíločerném provedení s drátěnými koly, vysokými řidítky a zkráceným předním blatníkem. Perleťově bílý Cross Country Tour naopak představuje velký cestovní parník s bezkonkurenčním úložným prostorem. Opodál stojící, poněkud moderněji vyhlížející Vision Tour v bronzovém laku je dalším zástupcem těchto monstrózních a charismatických strojů. Pastvou pro oči je na stánku Victory nepochybně i Hammer S v novém provedení s červenými pruhy na sněhobílém laku. Snad ještě vyšperkovanější perleťově bílý Jackpot s černými ornamenty pak jen potvrzuje osobitý šarm, jimž všechny Viktorky oplývají.

Auto Jarov

Na stánku Auto Jarov je možné prohlédnou endura HM, které vychází z offroadovýxch motocyklů Honda. Je zde ostré enduro HM CRE450R, ale i civilnější HM CRE450X. Kromě „háemek“ vystavuje Auto Jarov zboží značky Alpinestars.

Bezpečně na motorce

Na Výstavišti nemůže chybět ani populární showman Míra Lisý. Pokud ho zrovna nepotkáte před halou, kde na svých speciálně upravených motorkách s bezpečnostním rámem předvádí všemožné jednostopé skopičiny, můžete se s ním potkat u stánku, kde propaguje svůj projekt Bezpečně na motorce. Tam vás Míra naučí, jak se chovat v nepředvídatelných krizovkách, poradí vám také, jak co nejlépe zvládat váš stroj. Na kurzy se můžete zapsat přímo u stánku, kde jsou k vidění i Mírovy upravené Ducati Monster a Harley-Davidson Sportster.

Touratech

Pěknou expozici nabízí stánek Touratech. Jsou zde dva stroje BMW v maximální výbavě nejrůznějších doplňků, ale také jedinečná KTM 450R, tedy tovární speciál rallye Dakar. Je to jeden ze tří továrních speciálů vyrobených pro Kaštana, Ducloise a Schwarze.
Na venkovní ploše je připraven doprovodný program, kterému zatím počasí moc nepřeje, což by se ale mělo podle rosniček brzy změnit. Zajímavostí je prezentace Flattrack, která se na české scéně čím dál tím více zabydluje, ale i představení kaskadérů. Nezapomenutelným zážitkem bude jist i projížďka v retro-autíčku Morgan 3 Wheeler. Také výstavní plocha týmu KM Racing týmu má co ukázat.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Jan Krajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist