globalmoto_duben_nolan




Ted Brady stanovil rychlostní rekord v jízdě po zadním

V Británii každoročně probíhá světový šampionát v jízdě na motorce po zadním kole. Rekordman z tohoto závodu je zapsán i do Guinnessovy knihy rekordů a hodnota nejrychlejšího „wheelie“ na světě se letos opět posunula.

Na akci Wheelie World Championship na bývalém letišti RAF v Elvingtonu mezi sebou už 12 let zápolí jezdci Ted Brady a Egbert van Popta. Popta držel s rychlostí 343 km/h rekord z loňska, nicméně letos byl překonán Bradym, který dosáhl na přeplňované Suzuki Hayabusa o výkonu cca 540 koní neskutečné rychlosti 350 km/h.

Pro dosažení extrémního rekordu navíc nestačí motorku jen na krátkou chvíli zvednout. Smyslem je totiž projet po zadním kole celou kilometr dlouhou trať a měří se rychlost na konci tohoto kilometru. Nejde tedy ani tak o sprint, jako spíše o maraton, na jehož konci však musí jezdec nabrat co nejvyšší rychlost.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Ještě pro připomenutí, nejvyšší rychlost není zdaleka jedinou rekordní disciplínou, týkající se jízdy po zadním. V Guinnessově knize rekordů je zapsán třeba i Japonec Masaru Abe, který na Yamaze Jog ujel po zadním 499 kilometrů v kuse, nebo Dougie Lampkin, který na trialové motorce zdolal celou trať Tourist Trophy na Isle of Man.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
callowsick přispěl 1 Kč
Mires.46 přispěl 1 Kč
Vraana přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):



TOPlist