globalmoto_duben_nolan




Stane se Highland nástupcem Buellu?

Některé značky v poslední dekádě bohužel skončily, pro jiné to ale znamená rozšíření prostoru na trhu a rozjíždějí výrobu... Během několika málo příštích měsíců uvede oklahomská firma Highland do prodeje hned sedm typů motocyklů a jednu čtyřkolku, v nabídce bude celkem 6 různých kubatur. Jak se tomuto nováčkovi povede ukáže až čas...

Ve městě Tulsa na severovýchodě státu Oklahoma vyjedou během krátké doby z výrobní linky první sériové motocykly této nové značky. První závozy k dealerům se plánují na červen až  červenec 2010. Ze sedmi nabízených motocyklů budou 4 určeny pro off-roadové ježdění, dále si pak bude moci případný zájemce vybrat i motard, jeden naháč a nebo například hodně zajímavě vyhlížející StreetTracker s drátovým výpletem obou kol.
Když člověk zabrousí trochu do historie, tak zjistí že Highland byl založen ve Švédsku už v roce 1997 a až v roce 2008 je o nich první záznam v USA - změnila si název na US Highland. Ředitelem společnosti je Bengt Andersson, který je současně i vicepresidentem Husqvarny. Jeho společníkem jsou Mats Malmberg (zakladatel Highlandu v r. 1997) a motokrosař Chase Bales. 
Každý zájemce si zhruba od podzimu 2010 bude moci díky konfigurátoru na webových stránkách sestavit svůj vlastní motocykl - vcelku příjemná záležitost, která je běžně k vidění v automobilovém průmyslu nebo třeba motocyklů BMW již řadu let... 

Motorizace bude zastoupena třemi jednoválci o obsahu 350, 450 a 507ccm a třemi dvouválcovými "véčky" 750, 950 a 1050ccm. Výkony a kroutící momenty jednotlivých motorů zatím nejsou uveřejněny. Za pozornost určitě stojí i použití Ohlinsů jako předních a zadních tlumících jednotek u všech modelů.

Po obdržení online-objednávky proběhne ruční montáž motocyklu, následná spedice a dodání by se pak mělo uskutečnit do 7 dnů (v rámci Spojených států). Optimalizace skladu je v dnešní době jistě prozíravá věc... Budeme si ale muset zřejmě ještě nějaký ten čas počkat na zastoupení na našem kontinentě, seznam dealerů není prozatím také znám.
Nezbývá než nově rozbíhající se výrobě držet palce. 


www.ushighland.com

Informace o redaktorovi

Petr Kvaš - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist