globalmoto_duben_nolan




Soutěž mechaniků Europacup 2020 při Motosalonu vyhráli Švýcaři

Mistrovství Evropy lze uspořádat i v dovednostech mechanika! Na výstavě Motosalon proběhla v pátek 6.3.2020 jedinečná akce, v rámci které se studenti učebního oboru Mechanik motocyklů ze šesti států utkali v odborné soutěži mechaniků Europacup 2020.

Přímo na výstavě jsme tak mohli pozorovat studenty, jak třeba ručně mění pneumatiku, rozebírají odpružení či vyhodnocují diagnostiku elektroniky motoru. To vše pod dozorem zkušebních komisařů, kteří s kontrolním seznamem v ruce vyhodnocují správný postup opravy, ale třeba i správné ovládání nástrojů nebo využití dokumentace.

První ročník mezinárodní soutěže Europacup se konal ve Frankfurtu nad Mohanem v roce 2009. Od té doby se země střídají ve stanoveném pořadí a soutěže se mohou zúčastnit učni nebo absolventi po vyučení v oboru do věku 23 let. Praktické soutěžní úkoly určuje organizující stát a zabezpečuje pro ně potřebné vybavení i podklady v jazyce pořádající země, k tomu ještě musí být k dispozici i v němčině a angličtině. Úkoly pak hodnotí komisaři nominovaní z každého státu.

Letošní již 12. ročník mezinárodní soutěže Europacup, pořádaný Integrovanou střední školou automobilní, se skládal z praktických úkolů pro mechaniky jednostopých vozidel ve dvou kategoriích: motocykly a jízdní kola. Soutěž měla za cíl především porovnat studijní a systémové složky zúčastněných států, zvýšit kvalitu odborné práce a umožnit nadaným studentům jejich další rozvoj v oboru jednostopých vozidel. A díky medializaci samozřejmě také upozornit širokou veřejnost na význam a potřebu vzdělávání.

Na cyklistické části soutěže, kde bylo kromě obvyklých prací na rámu, řízení či přehazovačce přidáno i elektrokolo, vyhrála s největším počtem bodů švýcarská studentka Sandra Schmied s těsným náskokem, u motocyklů byly bodové rozdíly výraznější.

Mezi bodované soutěžní úkony u motocyklů patřila výměna řetězové sady, diagnostika motoru, oprava převodovky, rozborka odpružení přední vidlice a výměna pneumatiky, pěkně ručně pomocí pák. Vítězem se stal Julian Muller ze Švýcarska, druhé místo obsadil jeho krajan Reto Moser a třetí Jan Cvek z brněnské školy.

Zúčastněné státy byly zastoupeny těmito pilotními školami:

  • Integrovaná střední škola automobilní, Brno, Česká republika
  • Bundesinnungsverband für das Deutsche Zweiradmechaniker-Handwerk, Bonn, Německo
  • Berufsschule für Kraftfahrzeugtechnik, Vídeň, Rakousko
  • Schweizerischer Fahrrad- und Motorrad-Gewerbe-Verband, Aarau, Švýcarsko
  • Koning Willem I College, Mobiliteit & Logistiek, s-Hertogenbosch, Nizozemsko
  • Zespół Szkół Budowlanych im. Rogera Sławskiego, Poznań, Polsko

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Jan Altner - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 9 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
davčo přispěl 3 Kč
Freddy_X přispěl 3 Kč
SPIJKER přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist