yamaha_demo_tour




Novinky od Sharku pro sezónu 2014

Předvánoční čas patří uvedení modelové řady přileb Shark na český a slovenský trh už tradičně - ovšem letošní jubilejní desáté setkání prodejců se neslo v duchu velkých změn. Co nového nás tedy příští rok čeká?

Kapitoly článku

Asi není třeba připomínat, že výhradním distributorem přileb Shark pro Českou a Slovenskou republiku je už od roku 1998 královehradecká firma Nokamoto. Pokud jde o samotnou značku Shark, ta patří dlouhodobě mezi hlavní světové hráče a je největším evropským distributorem motocyklových přileb. Pro představu, ročně prodá čtvrt milionu kusů ze své produkce přímo na domácím trhu, a ještě dvakrát tolik vyveze do nejrůznějších zemí celého světa.
Do příští sezóny vstupuje Shark - kromě nových a inovovaných modelů přileb - s poměrně zásadními organizačními změnami. V rámci rozšíření sortimentu si před nedávnem vzal pod křídla obchodní skupinu Trophy Group, která sdružuje tři francouzské firmy vyrábějící oblečení a doplňky. Značky Bering ani Bagster nejsou na našem trhu úplně neznámé, zato Segura zažívá v ČR svojí premiéru.
Hlavním výrobním a obchodním artiklem ale i nadále zůstávají přilby, a Shark si pro zákazníky připravil opět celou řadu novinek. Ty reagují v první řadě na skutečnost, že se zájem zákazníků postupně přesouvá mezi jednotlivými kategoriemi motocyklů. Kvůli zpřehlednění nabídky Shark rozdělil svůj sortiment do čtyř nových typových kategorií: Racing zahrnuje závodní a sportovní modely, pod označením Pulse jsou zahrnuty všechny přilby pro každodenní použití, řada Discovery je určena pro cestovatele, a Metro tvoří samostatnou skupinu přileb nejen na skútry, ale obecně do městského provozu. 
Z cestovatelského pohledu je nejzajímavější novinkou přilba, jaká doposud v nabídce značky chyběla. Shark až do letoška nepřišel s modelem, který by kombinoval výhody uzavřené integrálky a off-roadové přilby s kšiltem. Rostoucí popularita cestovních endur a čím dál větší počet jezdců, kteří se na svých cestách rádi podívají mimo asfalt si přitom přímo říká o nějaký univerzál. Nový Shark Explore-R je jako stvořený pro takové účely: můžete v něm komfortně hltat kilometry po dálnicích napříč Evropou, a pak jej v momentě přizpůsobit náročné jízdě v terénu.
Kompozitová skořepina z karbonu a skelných vláken je zárukou bezpečnosti a nízké hmotnosti, panoramatické hledí z modelu Vision-R poskytne perfektní výhled, a  interiér z přírodního bambusu společně s promyšlenou ventilací se postarají o dokonalý komfort i v extrémních podmínkách.
Prvky jako vestavěná sluneční clona s UV filtrem nebo zapínání na mikro-přezku jsou u cestovní přilby samozřejmostí. Shark Explore-R toho ale nabízí pro zpříjemnění  celodenního pobytu za řídítky ještě víc - například  nákrčník, ukrytý v bradové části, uzpůsobení prostoru kolem uší pro nošení brýlí, nebo přípravu na instalaci bezdrátového komunikačního systému Sharktooth.
Plexi v zavřené poloze utěsňuje systém Autoseal, za chladného počasí se dá naopak snadno odvětrat pootevřením na milimetrovou mezeru díky systému Rapid Antifog, a jeho výměna za "motokrosové" brýle je otázkou pár sekund.
Do řady Discovery dále patří například i nejprodávanější model značky Shark, odklápěčka Evoline Series 3, kterou výrobce pro příští sezónu omladil hned osmi novými barevnými kombinacemi, a celkem ji bude nabízet ve dvanácti barvách. Připomeňme, že se jedná o první výklopnou přilba s dvojí homologací, která v bezpečnostním programu SHARP získala nejvyšší možné hodnocení.

Vision-R, integrální přilba s největším hledím na trhu - a nejlepším výhledem - prošla jenom díčími inovacemi, které se týkají agresivnějšímu vzhledu přední a horních ventilací. zároveň je proti modelu 2013 je také o 100 gramů lehčí, a tím pádem pohodlnější při delším cestování.

Neméně důležitou kategorií jsou přilby určené do města, kde si čím dál náročnější trh žádá nejenom praktičnost a komfort, ale také moderní design. Řada Metro se od příští sezóny rozrůstá o první integrální přilbu Vantime, která zaujme především nadstandardní velikostí hledí. V městském provozu je dobrý výhled naprostou nezbytností, a jak je vidět, dá se skloubit i s plnohodnotnou ochranou brady. Shark se při vývoji modelu Vantime zaměřil také na aerodynamiku a ventilaci. Větrací otvory jsou kromě skořepiny i ve velkém plexi, takže nehrozí jeho zamlžení ani v chladném počasí. Za slunečných dnů určitě přijde vhod sluneční clona s pohodlným ovládáním, a příjemné každodenní nošení interiér z přírodních bambusových vláken. Nechybí ani typické komfortní prvky, jako jsou tunely pro nožičky brýlí, zapínání řemínku na mikro-přezku, nebo konektor na rychlé dobíjení komunikátoru Sharktooth.
Všichni, kdo hledají otevřenou přilbu v retro stylu, by neměli přehlédnout nový model Heritage. Nenechte se ale zmást jejím dobovým vzhledem - uvnitř se skrývají samé moderní technologie, které zaručují maximální bezpečnost (kompozitová skořepina ze sklolaminátu, zapínání na dvojité D-kroužky) a komfort (interiér z přírodních bambusových vláken, sluneční clona).
Za designově zajímavé lze bezesporu označit také otevřené přilby Nano a Raw, které se na trhu objevily už v průběhu letošního roku. I tady se zákazník může kromě atraktivního vzhledu těšit na každodenní komfort a příjemné nošení.
V kategoriích Pulse a Racing se pro příští rok žádné velké změny nekonají, ale není například bez zajímavosti, že všechny levnější termoplastové integrálky (S900C, S700S a S600) budou kromě nových barevných provedení mít v základní výbavě Pinlock. Modely Speed-R  a Race-R se objeví v provedení novou povrchovou úpravou Carbon Skin, která přinese drobnou úsporu hmotnosti.
Na téma Bering a Segura připravujeme samostatný článek, ale prohlédnout si kolekce na příští rok si můžete v galerii už teď.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):
Související firma
  • Nokamoto

    Oficiální importér motocyklového oblečení Clover, Bering, Segura a přileb Shark a zavazadlových systémů Bagster. Oficiální dealer motocyklů Honda a náhradních dílů. Servis motocyklů Honda.




TOPlist