yamaha_tenere_duben




S naklánějící se LED žárovkou za lepší viditelností

Na bezpečnost v jedné stopě se dnes hraje ve velkém. Máme hlídače na brzdách, hlídače na plynu, za chvíli možná budou pád zachraňovat trysky se stlačeným vzduchem, ale do lépe viditelné silnice v noci moc továren neinvestuje. Pár modelů, které vám posvítí do zatáčky sice existuje, a je tu také možnost koupit aftermarketový adaptivní LED světlomet, jenže ani jedno není levná záležitost pro masy. S projektem ALLight, který napodruhé uspěl na crowdfindingových sítích, by se to mohlo změnit.

Kapitoly článku

BMW K 1600 GT – 589 000,-, Ducati Multistrada 1260 – 439 000,-, KTM 1290 Super Adventure S – 424 990,-, Yamaha FJR1300AE – 529 990,-. To je několik modelů, jejichž světla vám posvítí takzvaně za roh. Tahle vymoženost je dopřávána jen těm nejluxusnějším vlajkovým lodím, plus je tady ještě J. W. Speaker, adaptivní LED světlomet za 11 500,-. Je vidět, že mít světlo na správném místě je téměř k nezaplacení. Potvrzuje to i zmíněný projekt ALLight, na který jste mohli předplacením jedné žárovky přispět v rozmezí tří a půl, čtyř tisíc korun.

Oproti výše zmíněným příkladům je to ještě lidová cena, navíc nejste omezeni tvarem světlometu a nemusíte si ani kupovat novou motorku. LED projektor ALLight jednoduše vyměníte za svoji standardní žárovku H4 a můžete vyrazit. Pokud máte motorku s žárovkami H7 a H11, je výměna sice o něco náročnější, ale pořád jde o výměnu typu žárovka za žárovku. Říkáme vyměníte, ale to bude i v případě přispěvatelů ještě chvilku trvat, přesněji řečeno nejméně do jara 2020. Výrobce v současné době pracuje na prototypu, musí do něj zakomponovat ještě rozlišení tlumeného a dálkového světla, zajistit potřebnou životnost, obstarat všechny certifikáty a pořádně to všechno otestovat.

Přínosem hotové produktu bude vyšší svítivost oproti běžnému halogenu, kterou dokáží moderní LEDky nabídnout, a hlavně vzpomínaná možnost naklánění a svícení do zatáčky. Když zatáčkou projíždíte v současné době, určitě potvrdíte, že světlo z nakloněné motorky svítí všude možně, jen ne tam, kam bychom potřebovali. Navíc přitom umí oslnit protijedoucího řidiče a to všechno štvalo i zakladatele projektu Peymona Hashimota. Jednoho dne ale viděl elektronický stabilizátor kamery, takzvaný gimbal a jemu se rozsvítilo. Proč nepoužít jeden z podobných motorů pro žárovku k tomu, aby ji udržoval ve vodorovné pozici? Nápad geniálně jednoduchý, zvlášť v dnešní době, kdy ceny gimbalů jdou neuvěřitelně dolů. Trošku nás zaráží, že s tím už dávno nepřišla nějaká renomovaná firma.

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Jenže jak je vidět, spousta geniálních nápadů zůstává nepochopeno. S Peymonovým projektem to zřejmě dopadne dobře, i když peníze sehnal až napodruhé. Na vývoj chtěl získat 15 000 dolarů a od 79 přispěvatelů získal dokonce dolarů 15 380. Vyšší ambice měl Francoz Jean-Paul Borreau s projektem Shetters, který chtěl na vývoj předprodejem získat skoro čtvrt milionu dolarů! Svůj nápad se mu povedlo prodat jen 127 lidem, a tak není divu, že vybraných 50 000 dolarů putovalo zpět k nadšencům. Co vlastně Paul za peníze nabízel? Řešení odvěkého problém motorkářů - sluníčko a plexisklo na přilbě. Buď máte čiré a na sluníčku bez brýlí mžouráte nebo máte plexi tmavé a ve tmě zase nic nevidíte. Několik pokusů o nastavitelné zatmavení tu bylo, nejvíc se nakonec uchytila fotochromatická klasika známá z dioptrických brýlí.

U té je problém, že nereaguje rychle, což plexi Shetters zvládá na jedničku. Je totiž vybavené LCD vrstvou a světelným senzorem a celý tenhle komplet ve finále zvládá změnu z čirého štítu na tmavý za 0.08 vteřiny. Sympatické u tohohle řešení je, že je vybaveno solárním panelem, takže nikdy nehrozí jeho vybití nebo nutnost dobíjení, třeba jako tomu bylo u projektu AGV. Méně sympatická je pak cena. Nejrychlejší mohli získat plexi za 198 Euro, což je ještě víc, než za zázračnou žárovku! Dokážete si navíc představit, co by se dělo, kdybyste s tímhle plexi jeli v létě stromovou alejí, kde občas prosvitnou paprsky slunce? To by byla v přilbě asi slušná diskotéka, kterou by jistě ocenilo 9 z 10 epileptiků.

Nápad to nebyl špatný, jen to provedení zatím trošku pokulhává. Ale vzhledem k tomu, že to firma po neúspěchu na Kickstarteru nevzdala a pracuje na vývoji dál, tak se třeba jednou dočkáme dostupného a použitelného řešení. Vzhledem k tomu, že se svým plexi za podobné peníze skončilo i AGV disponující trošku jiným rozpočtem na vývoj, technologickým zázemím a zkušenostmi to ale vidíme spíš bledě.

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 15 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 3 Kč
šlehator přispěl 3 Kč
chrochtato přispěl 3 Kč
Tygrous přispěl 3 Kč
Ritchy přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist