yamaha_tenere_duben




Royal Enfield odkládá premiéru modelu Himalayan

Jednou z očekávaných novinek na milánské výstavě Eicma bylo silniční enduro indického výrobce, o kterém se mluví už řadu měsíců. Poslední špionážní fotky dokonce zachycují připravovaný model Himalayan v sériové podobě, ale návštěvníci veletrhu jej naživo neviděli. Firma přivezla do Itálie jenom svojí známou modelovou řadu, a oficiální představení novinky přesunula na únor 2016.

Kapitoly článku

Indická značka nevyužila ani příležitost ukázat novinku na domácí půdě, která se nabízela o uplynulém víkendu v souvislosti s velkým srazem majitelů Royal Enfield Rider Mania 2015. Himalayan tedy podle vyjádření zástupců společnosti zažije svou světovou premiéru až na únorové výstavě Auto Expo 2016 v indickém městě New Delhi.

Nad rámec doposud známých (a velmi omezených) informací není moc nového - snad až na to, že máme víc jasno ohledně způsobu chlazení nového modelu. Zatímco první zprávy mluvily o vzduchem chlazeném jednoválci, teď už je skoro jisté, že Himalayan bude vybaven malým chladičem oleje.
Předpokládané parametry motoru - 28 koní a 32 Nm - sice neposadí na zadek žádného dálkového cestovatele, ale pokud se Royal Enfileld udrží v přijatelných dimenzích s hmotností a hlavně cenou, má šanci uspět s novinkou u méně zkušených a mladých jezdců, lačných po dobrodružství mimo asfalt.

V Miláně se tedy Royal Enfield prezentoval svojí klasickou nabídkou, ve které pozici nejnovějšího modelu pořád drží café-racer Continental GT 535 EFI. Ten přišel na trh v roce 2013 a důkladně seznámit jste se s ním mohli v našem redakčním testu. Z téhle motorky přímo čiší duch Anglie sedmesátých let, ale Royal Enfield vyrábí i modely s designem vzbuzujícím vzpomínky na ještě starší časy. Takový RE Bullet Classic 500, jehož název připomíná že původně se v dnešní indické továrně na motocykly vyráběly zbraně, vypadá jako by pocházel z poloviny minulého století - a tenhle dojem není moc daleko od pravdy. Pro milovníky stylu šedesátých let je pak určen model Bullet Classic s hranatým zadním blatníkem.

Konzervativní nabídka značky by se v blízké době měla přeci jen trochu změnit; kromě očekávaného modelu Himalayan se údajně pracuje na další novince s řadovým dvouválcem o objemu 750, která má přijít do výroby v roce 2017. 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):
Motokatalog.cz



TOPlist