globalmoto_duben_nolan




Riziková mapa ČR

Právě vyšla aktualizovaná mapa hlavních silnic v ČR, která barevně vyznačuje rizikovost jednotlivých tahů. Statistiky vytvořené společností CityPlan ve spolupráci s UAMK berou v úvahu počet a závažnost nehod vztažené na hustotu provozu.

V rámci programu EuroRAP je sledován počet tragických nehod za uplynulé tři roky vztažený k počtům vozidel, které danou komunikaci využívají. Proto z tohoto porovnání také vycházejí velmi dobře dálnice, protože i přes vysoká čísla tragických nehod zde projedou obrovské počty vozidel a po přepočtu rizika na jedno vozidlo vychází jen nepatrná hodnota. Podívejte se sami na náhled mapy, případně si pod tímto odkazem stáhněte kompletní mapu v PDF.
Modrá barva = nízké riziko.
Žlutá, oranžová, červená = vzrůstající střední riziko.
Černá barva = vysoce rizikové komunikace.

Z hlediska motorkářů asi zaujme především nechvalně proslulá kokořínská devítka kolem Dubé a výpadovka z Turnova přes Železný Brod na Krkonoše. Tady asi podíl motorkářů na „zčernání“ uvedených úseků na rizikové mapě bude dost podstatný. Takže na sebe dávejte pozor a občas taky povolte ruku na plynu, ať nám té černé nepřibývá!

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist