yamaha_demo_tour




Prší, zapněte stěrače!

Slunné jarní dny jsou na chvilku minulostí, místo nich tu máme šedou oblohu, ze které se snáší déšť. Ještě že je tu WiPEY, slovinský stěrač na přilbu, který i v dešti udrží vaše plexi suché a čisté! Spíš než spása pro zmoklé motorkáře to je ale spíš akorát zpráva na rozveselení během pošmourných dnů.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Kapitoly článku

Tento vynález můžete najít, jako spoustu dalších více či méně střelených nápadů, na startovacích stránkách Kickstarter. Ostatně z podobných serverů jsme už přinesli několik článků. V roce 2013 to bylo třeba kolo s motorem z pitbiku, v roce 2017 úspěšně vybrala peníze chytrá přilba CrossHelmet X1 a loni zaznamenala neuvěřitelný úspěch miniaturní navigace. Naopak motorka Nembo s motorem vzhůru nohama nevybrala ani dolar a stejně „úspěšné“ bylo i samostmívací plexi s astronomickou cenovkou. Mezi kterou skupinu se zařadí WiPEY, stěrač na plexi, to ukáže až čas. Kampaň totiž startuje v polovině května. Něco nám ale říká, že bude spíš v té druhé skupině.

I taková jízda v dešti má sice svoje kouzlo, ale je pravda, že jsou kapky na plexi otravné, podle autorů stěrače dokonce nebezpečné, protože pořádně nevidíte. Stejně riskantní prý je, když si chcete štít otřít rukou, kde máte třeba doplňkový stěrač na prst. V tu chvíli musíte totiž řídit jednou rukou! Podle Slovinců je ideální zastavit, vytáhnout přídavný stěrač a dát si ho na přilbu. V zásadě to vypadá jednoduše. Celý systém nasadíte na jakoukoli přilbu s plexi, zapnete a můžete vyrazit na cestu s jasným výhledem.

Vypadá to fajn, ale je tu pár háčků. Za prvé to s tím nasazením na přilbu není tak jednoduché. WiPEY se zasouvá do speciálního držáku, který je miniaturní a snadno ho na všech fotkách přehlédnete. Ale je tam, je přidělaný na plexi a je tam napořád. A neptejte se ani, jak je tam přidělaný. Máte dvě možnosti. Ta druhá, podle autorů horší, připadá na oboustrannou pásku 3M, tak jak to známe z akčních kamer. Horší varianta je to proto, protože je držák prý větší a ne tak elegantní. Menší a "lepší" řešení je přišroubovaný držáček! Ano, čtete správně. Vezmete svou drahou přilbu, sundáte z ní plexi a našroubujete do něj dva šroubky M2. Skvělý nápad! Už se vidíme, jak bereme třeba samostmívací plexi Bell za 2500,- a cpeme do něj šroubky…

Pak je tady samozřejmě aerodynamika. Držáček zůstane na plexi i když bude hezky a protože je přímo na čelní straně, tak i přes své malé rozměry určitě obtékání vzduchu nepomůže. O samotném modulu s elektromotorem a stěračem ani nemluvě. Podle autorů je celý systém o 50 % menší než většina akčních kamer, což není zase tak špatné a váží jenom 55 gramů. Pro WiPEY hraje také to, že se za deště nejezdí tak rychle, i když na dálnici stejně není problém držet 100 až 130 kilometrů za hodinu. To je také rychlost, do které je stěrač údajně testovaný. Každopádně by nás zajímala praxe, jak se tenké ramínko s gumou stěrače při dálniční rychlosti chová, jak dobře stírá, jaké vydává zvuk okolo proudícího vzduchu a jak se chová přilba na hlavě.

Jinak je ale vidět, že si s tím autoři vyhráli. Celý systém se ovládá jedním tlačítkem, po krátkém stisknutí stěrač setře jednou a po dlouhém se zapne v jednom ze tří intervalů, kdy stírá po 1, 3 nebo 6 sekundách. V plném zápřahu vydrží stěrač tři hodiny, pak se musíte zastavit na pumpě nebo v trafice pro náhradní baterii typu CR123A. A konstruktéři mysleli i na bezpečné držení řídítek oběma rukama, protože si ke stěrači můžete pořídit ještě THE_BUTTON, tlačítko na řídítku, které dokáže přes Bluetooth stěrač ovládat.

No, jak asi můžete vyčíst z článku, jsme k tomuto vynálezu vcelku skeptičtí. A co vy? Vidíte v tom potenciál? Jestli vás to zaujalo, sledujte Kickstarter, kde se v půlce května dozvíme i startovací cenu. Zatím autoři prozradili, že bude do 150 Euro za stěrač a do 45 za ovládání. Pokud si ho objednáte, nezapomeňte se podělit o to, jak funguje. 

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 15 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Davcoun přispěl 3 Kč
MiraŽ1400 přispěl 3 Kč
masi přispěl 3 Kč
Dawes přispěl 3 Kč
Dan66 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist