yamaha_demo_tour




Proteus - nová skládací helma

Zabírá vám helma zbytečně moc místa, je neskladná, ale nechcete ji neustále nosit? A co si ji složit do batohu? Je tu nová helma Proteus od mladé australské návrhářky Jessicy Dunn.

Mladá studentka z Austrálie, Jessica Dunn, se dostala díky školnímu programu na 5 měsíců na univerzitu v Indonésii, kde celou dobu jezdila do školy na skútru. Zjistila, že musí neustále nosit helmu, protože ji kvůli objemu neschová do úzké školní skříňky. Jako zavazadlo byla přilba velmi nepraktická a Jessica po svém návratu do Austrálie vymyslela novou skládací helmu, kterou pojmenovala Proteus.
Helma Proteus je vyrobena z polystyrenu, má skořepinu z polykarbonátu a měkčené molitanové výplně. Základem jsou čtyři díly a plexisklo. Složení a zmenšení objemu o více než 20 procent je velmi jednoduché, viz popis obrázku pro složení helmy:

A - základní tvar helmy, určený pro ochranu hlavy při jízdě na skútru,
B - vysunutí plexiskla do horní pozice,
C - odemknutí pojistných zámků,
D - promáčknutí zadního dílu dovnitř helmy,
E, F - složení bočních částí.
Tento projekt byl už letos na jaře nominován na ocenění James Dyson Award. Zakladatel mezinárodní nadace, James Dyson, vytvořil charitativní fond, určený pro absolventy technických vysokých škol, kteří se v rámci svých diplomových prací zabývají projekty průmyslového a spotřebitelského designu. Majitel vítězného projektu si pak odnáší kromě ocenění i výhru ve výši 10 tisíc liber.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):



TOPlist