yamaha_demo_tour




Projekt Uno

Kanaďan Ben Gulak, 19-ti letý student Massechuttské univerzity již před delší dobou představil svůj dvoustopý elektromotorový vynález, který nazval Uno. Nejedná se o známé italské auto, ale jde o prototyp stroje, který má sice dvě kola, jsou ale umístěna vedle sebe na jedné ose. S počítačem a se zabudovaným gyroskopem (robotickým vyvažovadlem) pomáhal Benovi známý inženýr a konstruktér Trevor Blackwell.

Nápad se zrodil po jeho návratu z Číny, kde viděl, jak vypadá opravdu znečištěný vzduch výfukovými zplodinami. Uno nebude zatěžovat okolí exhalacemi a navíc je díky své velikosti velice dobře skladný - například i v bytě. Ben zaujal svým vynálezem investory na známé “The Tonight Show” kde se představují mladí lidé se svými vizemi. Na svůj projekt dostal dotaci díky, které může pokračovat ve vývoji a zkouškách svého stroje. 
Na zhotovení elektromotoru pracoval přes dva roky, rám je domácí výroby, kola a nádž použity ze silničního motocyklu, vše doladěno kapotami částečně z domácí výroby. S vývojem mu pomáhala prakticky celá rodina – otec, děda, a dokonce i jeho matka. 








Zatím ale nezískal platnou licenci na sériovou výrobu a nemá dokončeny všechny testy.








Vývoj tohoto stroje budeme sledovat a budeme zde umisťovat aktuální novinky.
S podobným projektem přišla na světlo světa i známá firma podnikající v oblasti letectví a vesmírných projektů - Bombardier pracuje na vývoji své motorky také již řadu let, nicméně volně k dostání zatím není...

Informace o redaktorovi

Petr Kvaš - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (17x):



TOPlist