globalmoto_duben_nolan




Pozvánka na Intermot 2010

Dva roky uběhly jako voda, a mezinárodní výstava Intermot je opět tady. Přesněji řečeno, proběhne ve dnech 6.-10. října 2010 na výstavišti Koelnmesse v německém Kolíně nad Rýnem. Protože se jedná o vůbec první příležitost, jak se osobně seznámit se žhavými novinkami pro příští sezónu - nějaká překvapení si výrobci pochopitelně schovávají na začátek listopadu do Milána – účast stojí za zvážení. A pokud se právě nacházíte v rozhodovací fázi před nákupem nového modelu, neměli byste si tuto šanci nechat ujít. Získáte téměř půlroční náskok před výstavou v Praze, a navíc si můžete během zimy všechno v klidu promyslet.

Jakmile se rozhodnete na letošní Intermot vyrazit, čeká na vás ještě jedno dilema – jak výlet časově naplánovat? Výstaviště v Kolíně nad Rýnem je páté největší na světě a Intermot svým počtem vystavovatelů výrazně převyšuje pražský, respektive brněnský Motosalon, a projít jej zabere víc času. Jedete-li za konkrétním cílem a chcete si podrobně prohlédnout jen předem vybrané expozice, jeden den bude stačit. Kdo dává přednost komplexní a důkladné prohlídce, vyhradí si na návštěvu Kolína dva dny. Pak si stihne v klidu prohlédnout stánky všech vystavovatelů a ještě shlédnout některou z kaskadérských show, nebo absolvovat zkušební jízdu na některé z novinek ve vyhrazeném venkovním prostoru. Navíc může pobyt obohatit o prohlídku historického centra, nebo navštívit některou z doprovodných akcí mimo areál výstaviště.
Pro milovníky freestyle motokrosu je například na sobotní večer v hypermoderní Lanxess aréně připravena show s příznačným názvem NIGHT of the JUMPs. První skokani se vznesou ke čtrnáct metrů vysokému stropu haly v 19:30. Po skončení programu dobře uschovejte vstupenku, opravňuje totiž svého majitele zároveň k jednodennímu vstupu na Intermot.
V neděli dopoledne proběhne v katedrále Kölner Dom k příležitosti výstavy speciální motorkářská mše. Začátek je v 10 hodin a závěr bude mít podobu spanilé jízdy směrem na výstaviště. Kdo bude v Kolíně ten den na motorce, neměl by si takový zážitek nechat ujít.

Cesta a ubytování

Do Kolína nad Rýnem je to z Prahy přes Norimberk a Frankfurt zhruba 700 km, přičemž převážná část trasy vede po rychlých německých dálnicích, takže svižnějším tempem se cesta dá stihnout i za pět hodin. Příjezd k výstavišti je velice přehledně značený od dálnice i z centra města, a v areálu je k dispozici více než čtrnáct tisíc parkovacích míst. Automatický systém vás včas nasměruje na volný parking, odkud už dojdete k výstavním halám pěšky. Chybí-li vám na výlet do Kolína společnost v autě, nebo naopak sháníte odvoz, zkuste využít naše fórum v sekci Pojeď taky.
Ubytování je lepší vzhledem k vysokému počtu návštěvníků města v době výstavy najít a rezervovat přes internet včas. V soukromých apartmánech zaplatíte zhruba 30 EUR za osobu a noc, obvykle je v ceně i snídaně. Levnější alternativou může být některý z místních kempů. Například Camp Municipal za 6 EUR na osobu a 6 EUR za stan je v provozu až do 25. října. Stanujícím motorkářům bude letos bohužel chybět Biker Camp v areálu výstaviště, který organizátoři zrušili z důvodu nízkého zájmu v minulosti.

Vstupenky a otevírací doba

Otevírací doba pro veřejnost je každý den od 9:00 do 18:00, v pátek až do 20:00.
Celodenní vstupenka stojí 14 EUR, vstupné na dva dny je 19 EUR. Pokud neradi stojíte ve frontě, můžete si lístky na Intermot koupit prostřednictvím internetu z domova, nebo dokonce zkusit štěstí v loterii. Na vítěze sice čeká místo vstupenky motocykl Husqvarna SM 125 4T, ale za takovou náhradu se jistě nikdo zlobit nebude. Druhý nejšťastnější soutěžící obdrží balíček se dvěma celodenními vstupenkami a poukazem na občerstvení, a další vylosovaní až do desátého místa získávají celodenní vstup pro dvě osoby. Podmínkou účasti ve slosování je správná odpověď na jednoduchou otázku. Zájemci se musí zaregistrovat nejpozději 24.9.2010.

Nejdůležitější novinky

A na jaké novinky se mohou návštěvníci těšit? Platnost informačního embarga většiny výrobců končí s datem začátku výstavy, ale o některých dlouho očekávaných modelech se dá úspěšně spekulovat, a vystavení řady novinek pro rok 2011 bylo dokonce ohlášeno.

S jistotou lze například očekávat oficiální představení nového motardu Aprilia Dorsoduro 1200, který továrna již poodhalila minulý týden.

BMW má paradoxně ve zvyku čekat s prezentací všech novinek až na Milánskou výstavu EICMA. Nechme se překvapit, zda v případě modelů K1600GT a GTL změní taktiku a definitivně je odtajní už na domácím hřišti.
Naopak u Ducati je velmi pravděpodobné, že očekávané novinky Diavel a 848 Evo schová do Milána.
Stejně tak Honda dle tiskové zprávy představí v Kolíně jen nová barevná provedení. Poprvé se zde představí model VT750S – trikolóra, který byl poprvé oznámen 1. září tohoto roku.
Další porci osmi novinek pro sezónu 2010 představí veřejnosti až o měsíc později 2.listopadu na výstavě EICMA v Miláně.

Značka Moto Guzzi úspěšně oživila budoucnost retro stroje V7 Racer, který není naprostou novinkou, ale teprve teď se oficiálně dostává do sériové výroby. V Kolíně snad nebude chybět.
Ani nový naháč Kawasaki Z750R není úplným tajemstvím, ale v Kolíně by měl být poprvé k vidění in natura. Totéž platí o nové Ninje ZX 10 R a klasice W800.
U KTM finišují práce na uvedení zbrusu nové 125 Naked, a rakouská továrna se bude dost možná chtít pochlubit veřejnosti už na Intermotu.

O největší atrakci značky Suzuki se dá s ohledem na dokonale utajované informace před výstavou opravdu jen spekulovat.

Na stánku značky Triumph by se už mohl objevit avizovaný Adventure v silniční i enduro verzi.

Yamaha už před časem uvedla na americký trh úplně nový Stryker , jehož příchod do Evropy je jen otázkou času. Nechme se překvapit, kdy a kde se tak oficiálně stane.

Zato u skútru X-MAX v nové ABS verzi je účast na kolínské výstavě jistá – a to v kubaturách 125 i 250 ccm. Vedle nich se oba X-MAXy ještě představí v nadstandardně vybavené edici Sport, a nový speciál X-MAX 125 ABS Business bude návštěvníky lákat na elegantní matně černý povrch, plexištít, boční deflektory a zadní kufr.

České barvy

Barvy České republiky bude v Kolíně nad Rýnem hájit více jak desítka vystavovatelů, vedená výrobcem malých motocyklů firmou Blata. Dále budou k vidění pneumatiky Mitas, řetězy ČZ, brzdové destičky a komponenty Gold Fren a Delta Braking, ráfky a rozety Supersprox, kapoty Sebimoto, páčky a stupačky PP Tuning Racing Parts a digitální zapalování Vape. Nechybí také stánek s oblečením For Street Racing, kde bude k vidění kompletní sortiment kombinéz, bund, rukavic a doplňků. Veškeré oblečení si lze zde zblízka prohlédnout a vyzkoušet. Kromě toho se můžete těšit na zajímavé stroje, kdy největším lákadlem určitě bude závodní superbike Honda CBR 1000 RR Matěje Smrže, pohybující se na předních pozicích v seriálu IDM
Agentura Repro je jediným českým vystavovatelem v kategorii elektrických kol.
Tuto sekci zastřešuje nová platforma e-motion, která je reakcí organizátorů na vzrůstající potřebu ekologických prostředků k dopravě po velkoměstech, a vedle elektrických kol přivede na Intermot také e-skútry a e-motocykly.

Přestavby

Součástí výstavy bude dále soutěž o nejlepší přestavbu, pořádaná kolínským výstavištěm ve spolupráci s časopisem AMD - American Motorcycle Dealers. Návštěvníci svým hlasováním rozhodnou o celkovém vítězi a pořadí v jednotlivých kategoriích: café racer, chopper/cruiser, fighter, skútr a sportovní motocykl. Plocha vyhrazená pro soutěžní exponáty měří úctyhodných 1 000 m2.

Ať už se rozhodnete Intermot osobně navštívit, nebo vám to z jakýchkoli důvodů nevyjde, můžete se těšit na čerstvé on-line reportáže přímo z Kolína i následné podrobnější články.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist