husqvarna_svartpilen_801_2




Black Douglas Sterling Countryman MK5 Deluxe

Pokud se řadíte mezi opravdové milovníky retro stylu, ale zároveň oceníte výhody modernějšího agregátu, tak je tato motorka určena právě pro vás. Stroj designem zapadající někam do motocyklového pravěku se rozhodla sériově vyrábět specializovaná britská firma Black Douglas.

Britové si na styl „džentlmenů“ hodně potrpí a to samozřejmě platí i pro motorkáře. Takže není divu, že je to právě britská firma, která stojí za touto replikou Sterling Autocycle MK5. Celý název motorky je trošku krkolomný, to ale vůbec nevadí. Tady se hraje na styl.
Stylovka ale má co nabídnout i po technické stránce: vedle moderních materiálů, kvalitního rámu nebo pružin jde především o motorizaci. Countryman není totiž žádné ořezávátko, které předjede fichtl po dědovi! Na výběr máme hned ze dvou pohonných jednotek, 125 ccm a 230 ccm. Slabší motor nabízí výkon 9,5 kW při 7 500 otáčkách a krouťák 15 Nm v 5 500 ot./min. Lehké zklamání pak nastává u parametrů silnějšího motoru, ten totiž zvládne pouze 10,5 kW v 6 000 otáčkách a 18,3 Nm při 4 500 ot./min. Oba motory krmí karburátor.
Nicméně takový výkon, zvlášť bereme-li v úvahu hmotnost pod 100 kilogramů, je dostačující a zvlášť u stroje podobného ražení. Maximálka se na pátý, nejvyšší, rychlostní stupeň pohybuje okolo 100 km/h a to podle nás pro radost z jízdy stačí. Když si trochu pohrajete s výfukem, který obsahuje katalyzátor, bude možné naladit i odpovídající zvukový projev. Pro zachování retro stylu se ale při brzdění ze stovky na nulu budete muset spoléhat na bubnové brzdy.
Motorizace ale není jedinou volbou, kterou potencionální zákazník má. V Black Douglas dříve vyráběli motorky na zakázku a není problém přetvořit Countrymana podle požadavků a přání zákazníka. V základní nabídce je například 20 různých barev, cestovní boxy, kožené doplňky nebo třeba proutěné košíky. Fantazii zákazníků se tady prostě meze nekladou.
Pro šikovné kutily nabízí firma možnost zakoupení kitu, který v základním provedení bez motoru stojí 4 500 eur, tedy asi 124 tisíc. Za 125 ccm motor zaplatíme 750 eur navíc a jsme na zhruba 145 tisících. Kompletní 125 ccm motorka pak stojí 8 750 eur (zhruba 241 tisíc Kč). Cena je k diskuzi, ale nám se nezdá příliš přemrštěná, bereme-li v potaz, že se jedná o malosériovou ruční výrobu a jde o něco, co váš soused rozhodně mít nebude.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):
Motokatalog.cz



TOPlist