globalmoto_duben_nolan




Ohlédnutí za výstavami

Jarní výstavy jsou za námi, vystavovatelé se zotavují z každodenního leštění expozic a odpovídání na dotazy návštěvníků, ti zase doma v klidu prohlížejí nasbírané materiály, plakáty a třídí fotky ve foťáku. Jaké tedy byly letošní výstavy z pohledu návštěvníků, vystavovatelů i nás novinářů?

Kapitoly článku

Motosalon 2010 výstaviště BVV Brno

Naše redakce měla stánek v Praze i v Brně, takže jsme mohli obě výstavy sledovat z první ruky a zároveň si jako každý rok ozkoušet role vystavovatelů i diváků. A z pohledu novináře musím konstatovat, že se letošní výstavnický jarní úvod do sezóny docela povedl. V některých zemích se vzhledem ke složité ekonomické situaci tradiční výstavy rušily, u nás jsme se mohli pochlubit hned dvěma! Nové motorky a reprezentativní výstava v Brně, přestavby a prodejní výstava v Praze, nakonec si vybral každý.
Ve středu jsme zahájili zpravodajství novinářským dnem výstavy Motosalon z nového pavilonu P brněnského výstaviště o celkové rozloze 16 tis m2 (na pohled to nevypadá, ale pro srovnání - je to více než součet všech pavilonů pražského výstaviště). Konečně se našlo důstojné prostředí pro představení nových motocyklů a všeho souvisejícího! Výstavní plocha nabídla stejný pohled a úroveň, na jaké jsme zvyklí třeba z nejprestižnější evropské výstavy v Miláně. Řada značek svěřila zastupování v Brně svým dealerům, a velikost expozic tak někdy byla menší než je obvyklé a bylo tu více našlapáno. Ovšem dostatek prostoru, světla i doprovodných služeb jako parkování nebo třeba klimatizace hal byla proti loňsku příjemnou změnou. Také souběh termínů i místa konání se závodem a exhibicí FMX Race Brno konaném v sobotu v pavilonu V byl příjemným zpestřením.
Počáteční obavy z nezájmu návštěvníků se nepotvrdily a například během „freestylové“ soboty bylo v Brně opravdu natřískáno a opět se ozvaly hlasy po rozšíření uliček. Vinou tlačenice při letošním „pilotním ročníku“ byly především menší plochy expozic - na zahraničních výstavách jsou uličky stejně široké, ale jednotlivé expozice jsou na mnohem větších plochách a davy lidí se v nich lépe rozptýlí. Doufejme že příští rok výstava a jednotlivé expozice obsadí ještě větší plochu a třeba i více pavilonů, vždyť letošní statistika atakující celkovou hranici 60 tisíc návštěvníků ukázala výrazný zájem ze strany motorkářské veřejnosti. Dobrým tahem by také bylo otevření samostatného prodejního pavilonu, o který byl ze strany veřejnosti zájem.

Vybrané názory vystavovatelů na brněnský Motosalon

Jaroslav Ducháček, provozovatel serveru Motorkáři.cz a Quadmania.cz:
Letos jsme opravdu přesně nevěděli do čeho jdeme, jak v Praze, tak v Brně. Snažili jsme se stejně podporovat obě výstavy a následně porovnat z pohledu vystavovatelů a novinářů výsledky. Výstava v Praze nabídla krásnou expozici chopperů v podání Bohemia Custom, zklamán jsem byl z pravého křídla, které bylo víceméně prodejní a úroveň některých vystavovatelů a jejich expozic byla velmi slabá.
Brno opravdu nabízí moderní prostory, parkování, zázemí, restaurace jsou na světové úrovni. Určitě bych se snažil v příštích letech nabídnout vystavovatelům větší prostory pro jejich expozice za výhodnější ceny a zvětšil tak plochy kolem motocyklů, stejně i komunikační prostory mezi expozicemi. Těch 10 000 lidí, kteří tam přišli v sobotu mezi 10-14 hodinou a motorky téměř neviděli, již možná příští rok nepřijdou. Motorkářská výstava v Brně si zaslouží minimálně dva pavilony a věřím, že na tom vydělají všichni.


Vladimír Přibyl, generální ředitel společnosti A Spirit – dodavatele značek Aprilia a Guzzi:
Koncept veletrhu se podařil a až na drobné organizační nedostatky dané prvním ročníkem hodnotím Motosalon kladně. Premiéra dopadla velmi dobře a úplně nejvíc se vydařila návštěvnost. I když na motorky vždycky chodilo hodně lidí, takový počet návštěvníků jsme opravdu nečekali. Měli jsme z toho trochu obavy, ale skutečnost nás velmi mile překvapila, v sobotu jich přišlo možná až moc.

Petr Hubáček, marketing, PR Motorcycle Department, společnost Honda ČR:
Honda tady vystavuje na 624 m2, protože v Brně našla reprezentativní prostor, parkoviště i dobrý přístup - a to jsou věci, které pražské výstaviště nikdy nemůže splnit. Organizace byla perfektní a návštěvnost nad očekávání vysoká, v sobotu na našem stánku vůbec nebylo k hnutí.



Vlastimil Hřebřina, vedoucí prodeje MTC Yamaha, společnost MMB:
Motosalon se povedl, měl dobrou propagaci a na první ročník výbornou návštěvnost. Lidem se tady líbí, je to vzdušnější a prostornější než v Praze, i dobře uspořádané. Jezdím na výstavy do zahraničí, do Itálie, Německa, Anglie, a musím říci, že brněnský Motosalon už dosahuje mezinárodní úrovně.


Petr Veruněk, obchodní zástupce společnosti MSA – dovozce značky KYMCO:
První Motosalon vidíme jako velmi povedený. V porovnání s Prahou má pro vystavovatele velké přednosti, co se týče výstavních prostor a zázemí je Brno nesrovnatelně lepší. Jako negativum vidím dvě věci. Postrádáme bezplatné WiFi připojení pro vystavovatele, které je v zahraničí běžný standard. Také se nám nelíbí prodej zboží na některých stáncích, což na veletrh takové úrovně podle nás nepatří. Na druhé straně nás velmi mile překvapila návštěvnost, která určitě předčila očekávání.

Zdeněk Hönig, majitel společnosti MOTOCYKLY BRNO – autorizovaný dealer značky Harley Davidson:
S účastí jsme dlouho váhali, ale nakonec jsme rádi, že jsme do toho šli. Návštěvníků přišlo opravdu hodně. Na Brněnském výstavišti je úžasné už to, jak snadný a rychlý je sem přístup. Parkování je bez problémů a obslužnost vynikající. Jsme spokojeni a příští rok tady budeme znovu.



Radek Klimeš, ředitel TRIUMPH Praha:
Šli jsme do toho s velkým otazníkem, ale naše obavy, zda se o Motosalonu dozví dost lidí a přijdou se podívat, se nakonec ukázaly jako liché. Návštěvníků bylo hodně a výstava nás nakonec příjemně překvapila. Jestli bude mít i obchodní efekt, to se teprve uvidí, ale o značku Triumph byl velký zájem a vedli jsme tady řadu jednání se zákazníky.


Oldřich Hřích, majitel společnosti ASP Group:
První Motosalon vidíme velice pozitivně a za naši firmu jsme maximálně spokojeni. Návštěvnost byla velká a zájem o naši expozici také. Rozhodně je to lepší než minulé ročníky výstavy v Praze a po stránce prostoru, komfortu vystavovatelů nebo parkování pro zákazníky se to vůbec nedá srovnat. Přijeli sem zájemci z celé České republiky a hodně i ze Slovenska, což je pro nás velice pozitivní. Do budoucna bychom uvítali, kdyby se konala jediná výstava v Brně, protože slovenský zákazník to sem má blízko a nemuseli bychom vystavovat v Bratislavě.

Výběr z diskuzních příspěvků k reportážím z Brna

Tak jsem se teď vrátil a jsem celkem spokojený. Ve srovnaní s posledními roky v Praze tak 1000X lepší. Klídek, pohoda, bez tlačenic. Prostory BVV jsou u nás bezkonkurenční. A že toho tam mohlo být víc?? Mohlo, ale za to může spíš Incheba a ten celkový chaos okolo letošního ročníku. Každopádně pokud to v Praze neudělají v důstojných podmínkách tak to může být v Brně ještě xkrat horší jak dnes a pořád to bude lepší jak tam Na nultý ročník to zkrátka ušlo. Je mi úplně jedno jestli Praha nebo Brno, jde mi o pohodlí, abych měl kde zaparkovat, o prostory a služby abych se nemusel nikde probíjet davem a samozřejmě o to abych se měl na co kouknout. V těchto bodech shledávám Motosalon jako lepší předchozích výstav v Praze. K vidění toho samozřejmě mohlo být více ovšem za současné situace můžeme být rádi alespoň za toto. Interceptor
 
Tak jak jsem se na Brno těšil, tak oto větší zklamání.Byl jsem tam zřejmě v nejnevhodnější dobu,naprosto narvny a jeden moment se nedalo pohnout do žadneho směru K vidění a možnost si prohlédnout moto.a pod. Vše namačkáno na jednom místě a to jsem čekal oproti Praze mnohem vice prostoru a volnější přístup k motorkám atd.Nevím kde se stala chyba.Před dvěma lety v Praze, jsem si to užil, ale letos v Brne jsem byl za 60minut venku a jel dom.
daris001
Já jsem spokojený, hala obrovská, kromě KTM, Ducati a Suzuki všechno, lidí sice hodně, ale žádné extrémní tlačenice. Pár vystavovatelů, se kterýma jsem mluvil bylo vesměs pozitivně překvapeno (hlavně množstvím lidí a zázemím výstaviště). Jsem rád, že nebylo narváno stánkama se spoustou pákistánských hadrů, celkově to nevypadalo jako vetešnictví. Např. Bikerscrown má vcelku vkusnou expozici, kde si člověk sice nemůže nic vyzkoušet, ale Bikerscrown se hlavně představí. Proč tam taky navážet kvanta hader, když si je člověk může vyzkoušet v daleko pohodlnějším prostředí prodejny jen pár minut autem od výstaviště, že? K chybějícím značkám: Zvykněte si. Pokud některé velké automobilové značky ignorují i některé světové autosalony, tak buďte rádi, že zde chyběly jen ty tři důležité: KTM, Ducati a Suzuki.
mitak80

Byl jsem v 07 v Praze na motovýstavě. Byl jsem nemile překvapen, že jsem prakticky musel postupovat s davem a sám jsem nemohl udělat ani krok. Tak jsem s nadšením uvítal možnost uvidět výstavu v Brně... Prostory byly ok. Byl jsem v pátek dopoledne, lidí tak akorát. Na druhou stranu musím dodat, že někteří vystavovatelé to docela osouložili a neukázali nic! BVV jako takové se mi na takovou akci líbí, nicméně žádám všechny prodejce, aby nám příště ukázali vše co se dá koupit. pavel73

Já jsem byl s návštěvou výstavy v Brně spokojený. Expozice Hondy, Yamahy a Harley Davidson super. Kawasaki, BMW, Aprilia, Triumph, Moto Guzi na slušné úrovni. A mrknout na číňany taky není od věci. K tomu spousta prodejců doplňků pod jednou střechou. Koupil jsem si tam bundu a rukavice na sezonu.
Bug
Tak někteří vystavovatelé se toho zhostili moc dobře: Aprilia, Honda, Guzzi...Naopak mě vyděsili pánové od Triumphu s cedulkami nesedat na všech mašinách. Yamaha- bez nápadu. Příslušenství mě nijak neoslnilo a jediná věc, která mě ohromila, byl koncept Guzzi (i když vystavovaný "motard" není z konceptů ten nej.). Pár značek se pro jistotu vůbec neobtěžovalo a prostory byly myslím silně poddimenzovány. Protlačit se davem, bylo chvílemi nemožné. Příště prosím do Áčka a více značek a invence. Je smutné, když renomovanou značku pojetím výstavy zvalchuje Taiwanský, nebo Čínský výrobce.
Marex


Brno pohoda. Holek hezkých dost a to že letos nějaké značky chyběli? Myslím, že příští rok už tam budou :). Koupil jsem si kuklu a nějaké oblečení - naštěstí všichni dali nějakou tu kačku slevu, takže jsem maximálně spokojenej :). Nejvíc se mi líbil stánek Hondy a Harleye - kawa mohla mít lepší na můj vkus. jinak za 100 kč značka ideál majasaki

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Jan Sommer - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (17x):



TOPlist