husqvarna_svartpilen_801_2




Ochrana páteře od KTM a BMW

KTM a BMW se hodlají věnovat vývoji systému ochrany horní části páteře. Cílem je nabídnout řešení, které sníží pravděpodobnost úrazů krku a páteře. Vývoj naváže na již vyvinuté produkty firmy Leatt-Brace, která již dodává podobné kevlarové a karbonové ochranné prvky pro auto a motosport.



V současné době již probíhají testy prototypů vyrobených z karbonových vláken, tlumicích materiálů a titanu a testovací oddělení BMW hlásí velmi příznivé výsledky.
Použití těchto ochranných prvků by mohlo značně snížit riziko hlavy, krku a páteře při pádu hlavně při řádění v terénu, to vše bez omezení pohyblivosti!


necksupport

Velké procento těchto úrazů totiž vzniká nadměrným zatížením krku a páteře, pokud jezdec nešťastně padá celou vahou těla na hlavu skloněnou dopředu, dozadu nebo do strany. Je samozřejmé, že ani toto řešení neposkytuje všelék na všechny typy nehod, ale zdá se že půjde o velmi užitečný přínos především pro enduro jezdce.
necksupport

Na konci roku by se měly první koncepty dostat do rukou (resp na krk) továrních jezdců KTM a BMW a na základě výsledků se může uvažovat o výrobě. Je potěšitelné, že podpoře těchto ochranných prvků se věnují především výrobci, kteří v poslední době přivádějí na trh stále výkonnější terénní mašiny, kde je riziko těchto poranění asi nejvyšší.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist