husqvarna_svartpilen_801_2




Nudíte se? Vyrazte virtuálně do muzea!

S opatřeními zaváděnými jako prevenci šíření viru se přesouvají do virtuálního světa také velká světová muzea. Slavná Tate Gallery v Londýně, petrohradské Ermitáž nebo naše Národní galerie v Praze určitě také stojí za návštěvu, nás ale zajímají hlavně ta motocyklová, kde můžete vyrazit na procházku historií značek Honda, Ducati, Harley-Davidson nebo třeba Piaggio.

Honda

Japonská jednička má svou prohlídku ze všech nejpropracovanější. Muzeum s názvem Honda Collection Hall se nachází na okruhu Twin Ring v Motegi a vy ho můžete navštívit díky 360° virtuální prohlídce. Najdete zde průřez historií značky, kde se mísí motocykly s automobily. V prvním patře najdete sériově vyráběné kousky, které o patro výš doplňují závodní stroje. Ty si můžete prostudovat opravdu důkladně, protože zde je také velké gigapixelové panorama. Na něm můžete některé z vystavených exemplářů zkoumat opravdu do detailu. Jako bonus tu jsou také u některých strojů připojená jízdní videa, takže si můžete vychutnat například zvuk vytočené dvěstěpadesátky RC162 z roku 1961. Cestu do Motegi můžete zahájit zde: https://www.honda.com/collection-hall-gallery

Ducati

Boloňské muzeum v Borgo Panigale je o něco málo sofistikovanější, ale pořád si můžete muzeum projít. Využívá se k tomu známý Google Street View, díky kterému se běžně můžete procházet po ulicích většiny měst. I tady si můžete prohlédnout exponáty napříč historií, kde samozřejmě hraje prim sport a úspěšné závodní stroje. Najdete tu ale také známé Cucciolo, u kterého to všechno začalo. Do muzea vstupte zde: Museo Ducati.

Harley-Davidson

Když dva dělají totéž, není to totéž. Harley na to jde stejně jako Ducati pomocí Googlu, ale to provedení trochu pokulhává. Pár skoků skrz zdi, a je to všechno. Navíc často vůbec nevíte, odkud kam jste se dostali, jestli jde jít někam dál, nebo je to už všechno. A je to škoda, protože velký rozdíl je i v samotném pojetí muzea, které je dle tradice značky z Milwaukee velkolepé. Velké místnosti s hromadou motocyklů a dalších artefaktů se značkou spojených. No, nezbyde, než se sem jednou podívat osobně. Na druhou stranu nesmíme H-D křivdit, protože pravděpodobně nejde o oficiální počin, ale o tvorbu nějakého jistého Kazua Matsumota, který se svou 360° kamerou navštěvuje různá muzea. Prohlídku toho v Milwaukee můžete zahájit zde: Harley-Davidson.

Piaggio

Úplně jinak na to jde další italský výrobce. Ten nemá virtuální prohlídku jako takovou, ale má hodně obsáhlou mobilní aplikaci, která běžné slouží k doplnění informací během návštěvy skutečné. Najdete zde popisky s obrázky nejzásadnějších strojů, kde se to samozřejmě hemží Vespami všeho druhu. Nechybí ale ani legendární tříkolky Ape, závodní Aprilie nebo dokonce letoun P 148. Fanoušci italské značky můžou aplikaci stahovat pro Android i iOS v příslušných „obchodech“ pod názvem Museo Piaggio.

Yamaha

Další z japonských značek nabízí podobnou formu prezentace jako italské muzeum v Pontedeře, jen k tomu nebudete potřebovat svůj chytrý telefon. Na počítači si můžete prohlédnout katalog vystavených exponátu s krátkým popisem a základními technickými informacemi v angličtině: Yamaha.

BMW

Do mnichovského olympijského parku se můžete podívat prostřednictvím krátkého videa. To není ani tak virtuální prohlídka, jako obyčejné propagační video. Tak třeba poslouží alespoň jako inspirace pro plánování jeho případné návštěvy.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 9 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Cifa přispěl 3 Kč
Skrunch přispěl 3 Kč
Mark09 přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist