husqvarna_svartpilen_801_2




Novinky MITAS

Na výstavě Motocykl 2009 jsem si všiml u stánku Mitas několika novinek, se kterými se s Vámi rád podělím. Multielement Mouse – „MEM“ a T-lock Concept nahrazující duše, plus nové pneumatiky označené „Speedy croc“.

Multielement Mouse – „MEM“

První novinkou je víceprvkový Multielement Mouse – „MEM“. Jedná se o lehčený elastomerní materiál nahrazující použití klasické duše. MEM byl speciálně vyvinut pro mimosilniční závody v motokrosu, enduru a off-road rally. Jeho revoluce spočívá v rozdělení na několik segmentů, díky kterým se zvyšuje životnost a v případě poškození stačí vyměnit jen určitý segment. Další výhodou rozdělení MEM na segmenty je regulace tlaku v pneumatice. Přidejte si nebo uberte jeden segment a regulujte si tak tlak v pneumatice.

T-lock Concept

Druhou z horkých novinek je systém T-lock Concept což je zařízení nahrazující duši uvnitř pneumatiky. Cílem bylo eliminovat problémy s prázdnou pneumatikou. Během závodů v motokrosu je totiž někdy výhodnější mít v pneumatikách nižší tlak, než který se doporučuje pro běžné použití na silnicích. S nižším tlakem se ovšem pneumatika a duše stávají náchylné k různým druhům poškození následkem nárazů. V průběhu závodu si však jezdci přejí dokončit závod i v případě defektu, tedy s prázdnou pneumatikou. Na konstrukčním řešení tohoto systému spolupracuje společnost RUBENA a celý systém pochází ze Švédska.
A jak to celé funguje? Malý plášť zvonovitého průřezu nasadíte na ráfek mezi patky pneumatiky a nahustíte jej. Tím se docílí roztažení pneumatiky na ráfek a jeho utěsnění. Poté speciální jehlou ze sady, kterou nabodnete do pneumatiky vstříknete dovnitř těsnící kapalinu a pneumatiku stejnou jehlou nahustíte. Díky těsnící kapalině uvnitř pneumatiky zabráníte i menším defektům s minimální ztrátou tlaku. Malý plášť podle vyjádření prodejce Mitas vydrží pět přezutí pneumatik a jeho cena bude cca 3 600 Kč.

Speedy croc

Jako poslední novinkou jsou nová provedení motokrosových pneumatik se směrovými dezény C-10 (zadní kola) a C-11 (přední kola), s označením „Speedy croc“, určená pro rekreační jízdu v měkkém a středně tvrdém terénu. Dezény se vyznačují ideálním vedením, dobrými záběrovými vlastnostmi v různých režimech jízdy a jsou nabízeny v klasickém i barevném provedení.

Informace o redaktorovi

Jakub Janata - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist