yamaha_demo_tour




Norton zcela odhalil produkční model Dominator

Po několika konceptech, a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na okruhový Domiracer, přišel Norton konečně s finální, silniční verzí Dominatoru a Dominatoru SS. Britská značka tak vyslyšela volání svých zákazníků a fandů, kteří chtěli spatřit Domiracer na silnici a ve větších počtech.

Podle Nortonu bylo paradoxně jedním z největších problémů vytvořit tu správnou mezeru mezi Domiracerem a novým Dominatorem. Ceny Domiraceru se na trhu ojetých strojů šplhají k částkám kolem 40 tisíc liber (1.5 milionu korun) a cílem Dominatoru rozhodně není tuto hodnotu snížit. Zároveň bylo ovšem potřeba postavit motorku, která bude splňovat očekávání a bude mít podobné vlastnosti.
Jako první přijde na řadu padesátikusová série Dominatoru SS (na obrázcích), dostupná pouze v Británii. SS verze bude mít oproti té standardní, která se začne prodávat později, například ručně vyrobenou nádrž z leštěného hliníku. Leštěné budou i některé další detaily a blatníky, větrný štítek, airbox nebo podsedlová část, budou vyrobeny z karbonu. Vše potom dokresluje dvojice průchozích výfuků, táhnoucích se od hlav motoru až ke kyvné vidlici. Ty nebudou na motocyklu nainstalovány standardně, ale dodávají se v rámci „race kitu“, který k Dominatoru SS dostanete.
Standardní Dominator bude o kousek obyčejnější a například místo hliníkové nádrže se budete muset spokojit s klasickou plechovou. Některé věci však zůstanou stejné. Oba motocykly budou poháněny řadovým dvouválcem, známým z modelu Commando 961, umístěným v trubkovém rámu. Jedná se o motor o objemu 961 ccm, přenášející na zadní kolo výkon 80 koní. Na obou motocyklech také nalezneme brzdový systém Brembo a tlumiče Öhlins.
A jak jsou na tom ceny? Špičková SS verze, ke které se bohužel nepůjde jen tak dostat, bude k mání ve zmíněném počtu padesáti kusů za cenu 24 500 liber (906 500 korun). Klasický Dominator, který již bude běžně dostupný, potom vyjde o necelých pět tisíc liber levněji, konkrétně na 19 950 (738 150 korun).

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (29x):



TOPlist