yamaha_demo_tour




Na Intermot 2012 do Kolína nad Rýnem

Pátý ročník mezinárodní výstavy motocyklů, skútrů a jízdních kol Intermot v německém Kolíně nad Rýnem už klepe na dveře: rozmístění stánků jednotlivých značek je definitivně potvrzeno, předprodej vstupenek na internetu se také naplno rozběhnul, takže nic nebrání tomu, aby 3. října 2012 v 9 hodin ráno vstoupili na výstaviště Koelnmesse první fandové jedné stopy. Jako před každou podobnou výstavou přinášíme přehled informací, které vám mohou cestu do Kolína usnadnit.

Kapitoly článku

A co nás za necelý měsíc v Kolíně vlastně čeká? Motocyklový veletrh světového významu, což dokládá celková výstavní plocha Intermotu o rozloze zhruba 110 000 m2, rozdělená do pěti hal. V nich najdete stánky více než 1 000 firem ze 40 zemí, vystavující svoje novinky z oblasti motocyklů, skútrů, oblečení, přileb, doplňků, ale také  elektrických vozidel a jízdních kol. Celou výstavu zastřešuje německá asociace motocyklového průmyslu IVM.
Na seznamu vystavovatelů pochopitelně nechybí žádná ze známých motocyklových značek., ale vzhledem k tomu, že měsíc po Intermotu startuje další velká výstava v Miláně, všechny trumfy  pro rok 2013 výrobci asi ještě nevytáhnou. Oficiálně je ohlášena například premiéra revoluční novinky od BMW - vodou chlazeného cestovního endura R1200GS, s prázdnou do Kolína určitě nepřijede ani přidružená značka Husqvarna, která má na příští rok připraveny mimo jiné další dva silniční modely Terra a Strada. Honda si větší část bohatého přídělu novinek schová tradičně až na výstavu EICMA, ale v Kolíně by třeba mohla dát jasný signál, jak to bude s avizovaným evropským prodejem modelu CB1100. Stejně tak Kawasaki nemá důvod dál tajit nové modely Z800 a Ninja 300, a na stánku KTM bychom už v Kolíně rádi viděli alespoň nový Adventure 1190 R. Značky koncernu Piaggio Group mají zřejmý důvod počkat s novinkami jako jsou Moto Guzzi California 1400 nebo Aprilia Caponord 1200 až před domácí italské publikum, stejně jako Ducati, ale nechme se raději překvapit. 
Kromě velkolepé výstavní plochy pořadatelé slibují navíc bohatý doprovodný program. V hale 10.1. budou po celou dobu veletrhu probíhat tématické prezentace zaměřené na cestování, sport a přestavby motorek. Německý časopis Tourenfahrer ve svém stánku představí více než 40 cestovních motorek všemožných značek, modelů a úrovní výbavy, včetně těch nejlepších doplňků, které se vám mohou hodit na příští cestě za dobrodružstvím.
Prostředí motocyklových závodů sportovním fanouškům přiblíží stánek časopisu PS magazine, kde budou k vidění nejen závodní stroje. Týmy mechaniků v improvizovaném boxu každý den několikrát předvedou, jak v zblízka vypadá zastávka v boxech během vytrvalostních závodů.
Ze sekce přestaveb nás zaujala expozice “Motor Britannia”, která má návštěvníkům přiblížit britskou motocyklovou kulturu. Díla legendárních stavitelských firem Ace Cafe London a Red Torpedo určitě vytvoří autentickou a jedinečnou atmosféru. Fandové tohoto žánru si jistě nenechají ujít ani soutěžní přehlídku Cologne Custom Championship, organizovanou vydavatelstvím Huber Verlag. Každý návštěvník Intermotu může hlasovat pro své favority v pěti kategoriích: Chopper/cruiser, fighter, sport bike, café racer a scooter. Tři nejúspěšnější stavby z každé kategorie automaticky postoupí do světového finále.
Na venkovní ploše, která zabírá dalších 75 000 m2, pak můžete rovnou některou z představených novinek osobně vyzkoušet, nebo si odpočinout od chození mezi exponáty u některé show, jimiž je program doslova nabitý. Svoje umění budou střídavě předvádět kaskadéři, FMX jezdci, závodníci světového šampionátu Supermoto Endurance a další špičkoví jezdci.
"Nejezděte rychleji, než létá váš anděl strážný” - to je motto letošního ročníku legendární motorkářské mše MOGO, která má kořeny v hamburském kostele svatého Michaelise. Pastor Erich Fähling a jeho MOGO tým přivítají tisíce bikerů v sobotu 6. října v 10 hodin dopoledne před impozantní katedrálou v Kolíně, odkud konvoj po mši vyrazí na spanilou jízdu městem, zakončenou na výstavišti.
Na sobotní večer je pak pro milovníky freestyle motokrosu připravena v hypermoderní Lanxess aréně show s příznačným názvem NIGHT of the JUMPs. Mezi světovou elitou bude mistrovský titul obhajovat český fenomén Libor Podmol, kterému se budou chtít vyrovnat Javier Villegas, Josh Sheehan nebo Jose Miralles. Kdo z nich předvede lepší 360, lazyboy flip, ruler nebo cliffhanger flip? Přijeďte se podívat, začátek je v 19:30 a vstupenka opravňuje zároveň k jednodennímu vstupu na Intermot.

Vstupné a otevírací doba

Brány Intermotu budou veřejnosti otevřeny každý den od 3. do 7. října 2012 v době 9:00 až 18:00, v pátek 5.10. je otevírací doba prodloužena až do 20:00. Základní cena celodenní vstupenky je 14 Euro. Děti do 11 let mají vstup zdarma, mládež ve věku 12 do 17 let zaplatí pouze 2,50 Euro, a studenti od 18 let výš pořídí vstupenku za zvýhodněnou cenu 6 Euro.
Vyhnout se frontám u vstupu můžete nákupem lístků v předprodeji na internetové adrese
http://www.intermot-cologne.com/. Vstupenky na výstavu zároveň platí jako jízdenky na veřejnou hromadnou dopravu v sítích Cologne Transport Authority (KVB), Rhine-Sieg Transport Authority (VRS) a v celé oblasti, kterou spravuje provozovatel Rhine-Ruhr Transport
Authority (VRR). V kombinaci s levným parkováním na místech označených Park & Ride si můžete cestu autem na Intermot výrazně zjednodušit a navíc ušetřit.

Doprava a ubytování

Z Prahy do Kolína nad Rýnem je to přes Norimberk a Frankfurt zhruba 700 km, přičemž převážná část trasy vede po rychlých německých dálnicích, takže svižnějším tempem a bez postávání v koloně se cesta dá autem stihnout i za pět až šest hodin. Příjezd k výstavišti je velice přehledně značený od dálnice i z centra města, a v areálu je k dispozici více než čtrnáct tisíc parkovacích míst. Automatický systém vás včas nasměruje na volný parking, odkud už dojdete k výstavním halám pěšky, nebo vás zadarmo sveze shuttle bus.
Chybí-li vám na výlet do Kolína společnost v autě, nebo naopak sháníte odvoz, zkuste využít naše fórum v sekci Pojeď taky. Alternativu k cestování autem (nebo na motorce) nabízí přímá linka studentského žlutého autobusu, která do Kolína odjíždí každý den v 11 večer z Florence.
Ubytování je lepší vzhledem k vysokému počtu návštěvníků města v době výstavy najít a rezervovat přes internet včas. V soukromých apartmánech zaplatíte zhruba 30 EUR za osobu a noc, obvykle je v ceně i snídaně. Levnější alternativou může být některý z místních kempů. Většina z nich je v provozu až do konce října.
Ať už se rozhodnete Intermot osobně navštívit, nebo vám to z jakýchkoli důvodů nevyjde, můžete se těšit na čerstvé on-line reportáže přímo z Kolína i následné podrobnější články.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist