yamaha_demo_tour




MV Agusta představuje Dragster 800 RC pro nový modelový rok

Ostrý naháč Dragster 800 z Itálie přiváží i pro letošek limitovanou edici RC, za kterou stojí závodní divize MV Agusty. Vedle designových změn, se letošní rok týká hlavně motoru, potažmo přechodu na normu Euro 4. Nejvyšší specifikace však zvládla novou ekologickou normu „bez ztráty kytičky“.

Kapitoly článku

Zkratka RC v názvu edice odkazuje právě na zmiňovanou divizi Reparto Corse. Na závodní stroje ale neodkazuje jen název, ale také zbarvení s italskou trikolórou a několik přidaných karbonových doplňků. Při pohledu z boku potom Dragsteru už nedominuje trojice výfukových koncovek, ale jen jedna, náležící novému výfukovému systému SC Project.

Ty nejzásadnější změny pro rok 2018 však nejsou viditelné navenek, neboť se jedná o detailní úpravy motoru. Tříválec o objemu 798 ccm, disponující výkonem 140 koní a točivým momentem 86 Nm, má sice stále stejný výkon, ale došlo k několika proměnám.

Kvůli ekologické normě Euro 4 je tu nový katalyzátor s větší hustotou a součástí výfuku se stal také aktivní ventil, regulující protitlak v různých otáčkách. Ventily motoru jsou potaženy speciální povrchovou úpravou pro omezení tření a tedy i opotřebení a z důvodu spolehlivosti přibyly nové ozuby vodní pumpy. V motoru se nachází i nový tlumič kmitů, redukující vibrace a hluk, dále zesílený setrvačník startéru i vlastní startér.

O výpočetní výkon se stará nová řídící jednotka a také jednotka systému MVICS (Motor & Vehicle Integrated Control System), zahrnující mimo jiné osmistupňovou kontrolu trakce. Jezdec ovládá levou nohou řadičku s pozměněným tvarem a nechybí samozřejmě ani obousměrné rychlořazení.

Odpružení zajišťují i nadále nastavitelné vidlice Marzocchi a zadní tlumič Sachs. Brzdové komponenty jsou od společnosti Brembo. Dragster 800 RC brzdí vpředu pomocí dvojice kotoučů o průměru 320 mm a čtyřpístkových třmenů, vzadu je to jeden kotouč o průměru 220 mm a dvoupístkový třmen.Pro modelový rok 2018 má vzniknout celkem 350 kusů edice Dragster 800 RC. Cena zatím není známá, ale pravděpodobně se bude jednat o podobnou částku, jako v případě loňského modelu. Ten se prodával za 519 000 korun.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist