globalmoto_duben_nolan




Motus zdolal dva rekordy

Jubilejní stý ročník festivalu rychlosti Bonneville Speed Trials byl v ohrožení kvůli dešťům, které promáčely tamní solné podloží. Pořadatelé ale nakonec přece jen našli místo, kde se akce mohla konat. I přes ne zrovna přívětivé podmínky se Motusu podařilo zdolat hned dva rekordy!

Motus se do Utahu vypravil se svým modelem MST-R. Jde o čtyřválec s výkonem 165 koní, který se řadí do segmentu cestovních motocyklů. Model MST-R závodil v kategorii P-PP a P-PG. Jde o třídy pro produkční motocykly s ventilovými táhly.
Oba motocykly byly v sériovém stavu, postrádaly pouze blikače, zrcátka, držák SPZ a ani přední světlo není na fotkách z akce vidět. Do sedel usedli zakladatelé společnosti, Brian Case a Lee Conn, a svoje motocykly rozjeli na 164 mil z hodinu (P-PG) a 165,8 mil za hodinu (P-PP). Pro nás bude asi srozumitelnější hodnoty 264 km/h, respektive 267 km/h.
Motus zdolal rekordy Harley-Davidsonu z let 2010 a 2008 a model MST-R se tak stal nejrychlejším produkčním americkým motocyklem. Může se zdát, že maximálka lehce přes 260 km/h není nic extra, mějme ale na paměti, že extrémně přilnavý povrch na solné pláni, který byl ještě k tomu vlhký, ubírá asi 25 až 30 mph, takže na klasické silnici by se teoreticky za dobrých povětrnostních podmínek mohlo s Motusem jet přes 300 km/h!
Malá perlička na závěr. Po skončení závodů se Brian a Lee sbalili, přidělali na motorky odmontované součásti nezbytné pro provoz a uháněli si to domů, do sídla Motusu v Alabamě, což je asi 1900 mil (přes 3000 km). Cestu prý zvládli za 30 hodin. Komu by se zachtělo mít rekordmana doma, bude si ale muset připlatit. MST-R stojí v USA okolo 35 tisíc dolarů (cca 750 tis. Kč) a to už je pořádná sumička.

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):
Motokatalog.cz



TOPlist