yamaha_mt09




Motosalon 2017 odstartoval sezónu!

Čtvrteční dopoledne na Motosalonu jako obvykle patřilo odborné veřejnosti a novinářům, a pak už se výstava otevřela široké motorkářské veřejnosti. Prohlížet si nablýskané novinky i sličné hostesky můžete na letňanském výstavišti až do neděle 5. března. Největší nával se tu očekává tradičně v sobotu, takže jestli se chcete vyhnout tlačenici, vyražte na Motosalon 2017 radši jiný den.

Kapitoly článku

BMW

Stálicí u BMW je dvouválcový, cestovní boxer R 1200 GS Rallye. Novinkou je model G 310 GS s objemem motoru 313 cm3 a maximálním výkonem 34 koní. Značce se daří i v retro segmentu. Se vzduchem chlazeným boxerem se můžeme setkat hned u několika příbuzných modelů: nepřehlédněte jednoduchý naháč R nineT Pure, kapotovanou verzi R nineT Racer nebo pro příznivce nadčasových modelů BMW R NineT Urban G/S, evokující legendární R80 G/S Basic.

HP4 Race. Sportovní motocykl o hmotnosti 165 kg, objemu motoru 999 cm3 a maximálním výkonu přibližně 220 koní. Vše je v karbonu, počínaje rámem, ráfky i kapotou. Na stánku se ale samozřejmě setkáte i se superbikem BMW S 1000 RR, nebo s modelem S 1000 XR.

Can-Am

Novinkou u značky Can-Am je tříkolka Spyder F3-S v provedení Daytona 500, odkazující na legendární okruh série Nascar. Ta se kromě speciálního žlutého lakování vyznačuje sportovním režimem, který dokáže ovlivnit kontrolu trakce tak, že vám dovolí ve vítězném kolečku spálit zadní gumu na prach. Na Motosalonu je k vidění její civilní verze Spyder F3-S.

Ducati

Vlajkovou lodí kategorie naháčů je nový Monster 1200R s maximálním výkonem 160 koní při suché hmotnosti 180 kg. Své si Ducati řekne i vstupem do segmentu univerzálních sportovních motocyklů s modelem SuperSport s objemem 937 cm3, maximálním výkonem 113 koní a hmotností 210 kg. Cestovní endura pak obohatila novinka Multistrada 950, nové barevné provedení najdeme u objemově vyšší Multistrady 1200.

Naháče bude reprezentovat Monster 797 a pak se dostane i na stále oblíbenější scramblery. Na výstavě najdete Scrambler Desert Sled se zlatými koly s motorem o objemu 803 cm3 a maximálním výkonem 75 koní.

FB Mondial

Novinka značky FB Mondial razí heslo „inspirováno minulostí, postavené pro budoucnost“. Nový retro roadster HPS 125i, možná zajímavá volba pro začínající jezdce. Potěší oko každého milovníka retro designu, zároveň ale nabídne moderní 4T motor splňující Euro 4.

FGR

Na Motosalonu se letos poprvé představuje největší a nejdražší motorka tuzemské výroby, FGR Midalu 2500 V6. Připomeňme, že se jedná o motocykl kompletně vyvinutý a vyrobený firmou FGR z Ústí nad Orlicí, jehož základ tvoří vidlicový šestiválec o objemu 2 442 ccm, uložený v příhradovém rámu se samonosnou palivovou nádrží z kompozitu. Více se o něm můžete dočíst v tomto článku.

Harley-Davidson

Možná se pamatujete, když před rokem na Motosalonu v Brně ukázal americký výrobce motocyklů Harley-Davidson povedenou výstavu modelů připravených na celoevropskou soutěž dealerů značky z Milwaukee, pod názvem Battle of the Kings. Na veletrhu Motosalon 2017 se i letos objeví další trojice zajímavých přestaveb, připravených dealery H-D.

Vedle starších modelů pak budou k vidění novinky řady touringů s novým motorem Milwaukee-Eight a dále modely Dark Custom, určené převážně mladým jezdcům.

Honda

Magnetem expozice Honda je letošní novinka, model CBR1000RR Fireblade SP1. Litrový supersport disponuje maximálním výkonem 192 koní, točivým momentem 116 Nm a hmotností 195 kg.

Nechybí tu ani závodní speciál MotoGP RC213V úřadujícího mistra světa, Španěla Marca Márqueze. Očekávaný je i nový crossover X-ADV s technikou DCT, tedy zajímavý pokus na pomezí cestovního endura a skútru.

Přehlédnout rozhodně nelze univerzální CRF250L a CRF250 Rally, retroklasiky CB1100 EX a CB1100 RS, inovované CB650F a CBR650F a loňská novinka - cestovní enduro CRF1000L Africa Twin nebo nový skútr SH125i. V doprovodném programu si návštěvníci budou moci vyzkoušet skútry nebo se podívat na kaskadérskou exhibici Miry Lisého.

Husqvarna

Zajímavostí na stánku značky Husqvarna je model Vitpilen 401, který by letos měl vstoupit do oficiálního prodeje. Model vychází z platformy firemního KTM 390, znamená to tedy, že v jeho útrobách najdete stejný mattighofenský jednoválec o objemu 375 cm3 a výkonu 44 koní.

Jinak je původně švédský, později italský, německý a dnes už pár let rakouský výrobce známý hlavně svou produkcí terénních a soutěžních motocyklů. Vystavovat tedy bude i nové dětské motokrosové modely TC, nebo řadu 701 Supermoto a Enduro. Jako třešničku na dortu si dovozce připravil dakarský speciál FR 450 Rally našeho letošního nejúspěšnějšího jezdce jihoamerické dakarské rallye, Ondřeje Klymčiwa.

Indian, Norton, Moto Morini

Milovníci americké klasiky uvidí na veletrhu zástupce všech modelových řad včetně dlouho očekávaných novinek Springfield, Chieftain Dark Horse nebo vlajkové lodi Indian Roadmaster. K vidění je také několik modelů klasické značky Norton.

V expozici MR 43 je ještě jedna slavná značka – italské Moto Morini. K vidění tu jsou například modely Granpasso, Scrambler a také Corsaro ZZ, které půjde do výroby až někdy květnu tohoto roku.

Jawa

Nejslavnější tuzemská značka na Motosalonu představuje nový čtyřtaktní model 350 OHC a zároveň připomíná slavné dvoutaktní třistapadesátky z dob minulých. Značku JAWA v Letňanech zastupuje firma Moto Kenny.

Kawasaki

Japonská Kawasaki se už od předloňského roku může pochlubit jediným motocyklem na světě s přeplňovaným motorem, modelem Ninja H2R. Motocykl dosahuje rychlosti přesahující 400 km/h, test modelu H2 naleznete zde. Jako letošní novinka přichází revize sportovně cestovního modelu Z1000SX, doplněná o gyroskop, umožňující použití asistentu průjezdu zatáčkou. Model Z900 je nástupcem předchozího úspěšného Z800. Model Z650 je zcela novým nástupcem populárního dvouválce ER-6n. Pro začátečníky připravila továrna Kawasaki úplnou novinku, model Versys-X 300.

Kawasaki sbírá v posledních letech také sportovní úspěchy v silničních závodech SBK. Vystavený model ZX-10RR je vybaven lehčími koly Marchesini, předními brzdovými třmeny Brembo M50, upravenou hlavou a motorovou skříní. Porovnávat ho návštěvníci mohou i s vystaveným závodním superbikem mistra světa, Jonathana Rea.

KTM

Nahrbený Duke se představí nejprve jako patnáctikoňová stopětadvacítka v modelu 125, dále pak o třídu výše jako 390 Duke o maximálním výkonu 44 koní. Na vrcholu nabídky pak stojí nový 1290 SuperDuke R s maximálním výkonem 177 koní a hmotností 195 kg.

Také cestovní endura rakouské značky mají své osvědčené jméno. Pro letošní rok k nim přibyly hned dva motocykly. Přímá konkurence Hondy Africa Twin, model 1090 Adventure R s výkonem 125 koní. Pro koho to bude málo, může sáhnout hlouběji do peněženky a pořídit si vrchol produkce továrny z Mattighofenu, model 1290 Adventure R s objemem motoru 1301 cm3, výkonem 160 koní a snadno identifikovatelným designem s dvojicí vysokých štíhlých předních světlometů. Úspěchy značky KTM v závodě Rally Dakar připomínají autentické speciály.

Peugeot

Vedle stánku Kawasaki vystavuje svojí modelovou řadu skútrů značka Peugeot.

Piaggio Group

Ani letos nebudete ochuzeni o produkci koncernu Piaggio Group, jmenovitě o oblíbené stroje značek Aprilia, Moto Guzzi, Piaggio a Vespa. Představí se i nové výhradní zastoupení těchto značek pro ČR, společnost Faber Moto s.r.o.

Sportovní značka Aprilia bude v Letňanech prezentovat nový superbike s označením RSV4 v provedeních RR/FR – přes 200 koní v charismatickém motoru V4. Pro mladší jezdce i v nižší kubatuře s novinkou označenou RS 125. Na stánku nepřehlédněte také zbrusu nové Dorsoduro 900. Magnetem téže značky pak bude jistě i inovovaný naháč Tuono V4 1100.

Stylová Moto Guzzi přichází na trh s modernizací svého nejklasičtějšího modelu V7 – který je v nabídce již 50. sezon a letos si jej můžete užít v modifikacích Special, Racer a Stone. Pro milovníky větších objemů pak budou připraveny i ikonické modely MGX-21 a California Touring SE.

Skútraři se pak mohou těšit na pestrou paletu novinek, ze kterých opět vypíchněme novinku: tj. Piaggio Beverly Police - tedy nikoliv policejní verzi, ale kooperace s fashion značkou Police. Vidět ale můžete i oblíbené modely Vespa GTS/Super nebo Primavera v novém zbarvení.

Suzuki

Tahákem japonského výrobce bude nový superbike GSX-R1000 s výkonem 203 koní, který si na místě můžete prohlédnut nejen v základní verzi, ale také v provedení R s lepším podvozkem a oboustranným rychlořazením.

Milovníci motocyklových naháčů se pak jistě těší na novinku GSX-S750, kterou Suzuki nazvala příhodně Apex Predator. Pro cestovatele a offroad jezdce připravila letos značka upgrade svých modelů V-Strom. V Letňanech si můžete prohlédnout obě verze novinek, jak menší V-Strom 650/XT, tak i vetší V-Strom 1000 XT. V-Strom 250 bohužel přítomen není.

Pro mladší a začínající jezdce letos Suzuki připravila nové malorážky GSX-250R, GSX-R125 a GSX-S125. Oživením expozice bude i nový maxi-skútr Burgman 400.

SWM

Na stánku českého dovozce italských motocyklů SWM, budou hlavními novinkami maloobjemové RS a SM 125R. U těch se objevuje kapalinou chlazený čtyřventilový jednoválec, což je v této kubatuře nadstandardem. Stejně tak použití kvalitních podvozkových komponentů. Oba modely s trubkovým rámem se do sebe liší nastavením tlumičů a velikostí kol. Novinkou pak bude také jeden z prvních kusů velkého endura RS5000 R ve specifikaci Euro4.

Triumph

Klasická značka z britských ostrovů představí modely Bonneville v mnoha podobách a s několika motorizacemi. V řadě Street Twin je objem válců 900 cm3. Tento motor využívají také modely Street Cup, Street Scrambler a T100.

Motocykly Bonneville T120 a Thruxton disponují dvouválcovou dvanáctistovkou s točivým momentem 105Nm a v případě Thruxtonu R s maximálním výkonem 97 koní. Výkladní skříní letošní nabídky pak bezesporu bude Triumph Bonneville Bobber s motorem o objemu 1200 cm3, který jako jediný opouští linii let šedesátých a vrací se až do období těsně po druhé světové válce.

Ze stálé nabídky značky najdou návštěvníci na stánku dovozce cestovní enduro Tiger 800 a jeho modifikaci, Tiger Sport s tradičními tříválcovými motory. Královskou kategorií je tříválcová modelová řada Explorer a také naháč Speed Triple 765 nebo cruiser Thunderbird LT s motorem o objemu 1699 cm3.

Ural

Yamaha

Pro sportovní příznivce připravila značka tří ladiček nový supersport YZF-R6, s nímž by měla továrna znovu vstoupit do šampionátu mistrovství světa supersportů. Obdivovat mohou příznivci značky také nový agresivní vzhled tříválcového modelu MT-09. Nula devítka má nový, plně nastavitelný podvozek, antihoppingovou spojku nebo rychlořazení.

Litrová verze MT-10SP je navíc vybavena elektronickým adaptivním podvozkem Öhlins nebo TFT displejem. Yamaha se také pustila do přepracování cruiseru XV950 a vznikl z toho zajímavý nový scrambler SCR950. Chybět nebudou ani novinky v oblasti skútrů, například elektronikou naplněný půllitrový Tmax SX/DX s výkonem 46 koní.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (10x):



TOPlist