globalmoto_duben_nolan




Motosalon 2014 zahájen

Úderem deváté hodiny se ve čtvrtek otevřely brány pavilonu P na brněnském výstavišti a česká motorkářská sezóna tak symbolicky odstartovala. Právě zahájená výstava Motosalon 2014, to jsou stovky naleštěných motorek většiny významných značek, řady stánků s příslušenstvím a doplňky, všudypřítomné krásné hostesky a bohatý doprovodný program. Prostě je tady na co koukat.

Oficiální zahájení Motosalonu letos proběhlo v poněkud neoficiálním duchu - kromě obvyklých hostů se o něj postarali také členové největšího ruského motoklubu Nočnyje Volki (Noční Vlci). Ti přivezli do Brna výstavu fotek a filmový dokument o loňské megaakci Bike-Show ve Volgogradu, na kterou se při příležitosti 70. výročí bitvy u Stalingradu sjely desítky tisíc motorkářů z bývalého Sovětského svazu i dalších zemí. Pořádající klub Noční vlci vznikl ještě v dobách SSSR, dnes sdružuje asi 5000 členů.
Hned od čtvrtka také běží doprovodný program, jehož hlavními hvězdami jsou kaskadéři skupiny Crazy Day. Na jejich vystoupení se dá během celé výstavy zajít několikrát denně, a jako vždycky to stojí za vidění.

Aprilia, Moto Guzzi, Piaggio, Vespa

A co všechno se dá vidět uvnitř v hale? Tak samozřejmě hlavně nové motorky a skútry celé řady významných značek, zastoupených na našem trhu. Ve společném stánku vystavuje celý koncern Piaggio Group, takže tady najdete také modelové řady značek Aprilia, Moto Guzzi a Vespa, včetně nádherného neo-retra 946.


BMW

Velkolepě pojatý stánek BMW si nijak nezadá s luxusností německé značky. Nechybí tady žádná z podstatných novinek - prohlédnout a osedlat si můžete super-naked S1000R, retro NineT i stroj pro dobrodruhy R1200GS Adventure.

Can Am

Pro ty, kdo v zatáčkách dávají přednost stabilitě před náklony je na Motosalonu Can-Am se svou tříkolkou Spyder ST.

Ducati

Italská značka jako jedna z mála nemá v Brně zastoupení v podobě samotatného stánku, ale pokud jste zvědaví, jak naživo vypadá nový Monster 1200, nebudete zklamaní. Jeden kousek se povedlo zajistit, a vidět jej můžete v expozici dealera M.C.F.

Harley-Davidson

A teď pozor! Takhle rychle se žhavé novinky z Milwaukee ještě do ČR snad nikdy nedostaly. Překvapení, které bude mít celosvětovou premiéru v Americe dnes večer, právě na palubě nákladního letadla míří k Brnu-Tuřanům, a v pátek se představí na Motosalonu. Modely představené už dříve - včetně tříkolové Tri-Glide Ultra Classic - jsou samozřejmě dávno na svých místech, ale jestli chcete vidět nejnovější americké železo jako první, neměli byste si tuhle šanci nechat ujít.

Honda

Největší plochu zabrala Honda se svým velkým počtem novinek - respektive přivezla do Brna svou kompletní řadu. Největší zájem ale vzbuzují novinky: řada NC750, Goldwing F6C, CTX1300 a další. Kromě toho tu uvidíte pár závodních speciálů, jako například Fireblada, na kterém John McGuiness loni stanovil nový rekord na TT Isle of Man, nebo CRF450 Rally v provedení připraveném na Dakar. 


Husqvarna

Jedinou offroadovou Husqvarnu z celé výstavy najdete na stánku Motorkáři.cz. Novou FC 250 jsme naaranžovali do speciálního stojanu, takže si u nás můžete pořídit o něco akčnější fotečky než na jiných stáncích. Po skončení výstavy máme v plánu vaše úlovky vystavit na webu a uspořádat hlasování o nejpovedenější záběr - tak si nezapomeňte vzít foto výbavu. Zastavit se za námi na pokec samozřejmě můžete i v případě, že se neradi fotíte. Rádi vás uvidíme!
Další Husku najdete na stánku časopisu Motohouse, kde se můžete podívat na model Nuda v terénní úpravě.

Jawa

Ani domácí Jawa nevynechala účast na největší tuzemské výstavě motorek, a přivezla ukázat svůj nejnovější model 660 Sportard Adenium - motocykl vyráběný podle individuálních potřeb zákazníka na objednávku. Na rostoucí popularitu retro stylu reaguje fabrika z Týnce modelem, vycházejícím z Jawy 350 typ 634.

Jawa kolem světa

Naživo můžete v Brně spatřit také jednu hodně slavnou Jawku, kterou pravděpodobně znáte z našich pravidelných reportáží. Pavel Suchý se pár dní po návratu z cesty kolem světa vydal ještě na jeden kratší výlet, a přivezl návštěvníkům Motosalonu ukázat, jak vypadá stroj z roku 1978 po objetí Zeměkoule. Samozřejmě se tu s Pavlem můžete osobně potkat a prohodit pár slov.

Kawasaki

Zelení se na Motosalon vrací po delší pauze, zato ve velkém stylu. Na prostorné výstavní ploše předvádí téměř celou modelovou řadu včetně všech novinek: super-naháče Z1000, Z1000S i skútru J300. Tahle značka prostě na českou motoscénu pořád patří, a její  účast na výstavě to letos potvrzuje.

Kymco a Quadro

Taiwanská značka se zaměřuje hlavně na čím dál populárnější segment skútrů, a nepřestává zásobovat svoje zákazníky novinkami. V Brně se nejvíc pyšní čtyřstovkou X-citing, novým tříkolovým skútrem Quadro S, ale připravila také řadu zajímavých akcí na stávající modely. Společný stánek Kymco a Quadro proto určitě stojí za návštěvu.

KTM

U oranžových letos převládají novinky, určené k jízdě po asfaltu. Tou největší peckou je bezpochyby 1290 Super Duke, ale i malorážky RC125R a RC390R se zajímavě řešenou přední maskou určitě stojí za pozornost. Značka KTM je neustále Ready to Race, takže tu najdete i závodní speciály z Moto 3 i z Dakaru.

Peugeot

Francouzského výrobce skútrů zastupuje na na našem trhu stejná firma jako motorky Kawasaki, takže obe značky najdete na společném stánku.

Royal Enfield

Hned vedle našeho stánku se můžete pokochat klasikou v podobě nádherných Royal Enfieldů, a prohlédnout i nejnovější model téhle původně britské značky - Continental GT. Ten je tu k vidění jak ve standardním provedení, tak i v "tuningové" verzi.

Suzuki

Podobně jako Ducati, i Suzuki se tentokrát rozhodla pro minimalistické pojetí výstavy Motosalon, a vyslala do Brna pouze dealera M.C.F. s modelem Gladius.
Nový V-Strom uvidíte na stránku firmy Motorcycles & Powersports z Hradce Králové.

Triumph

Britské vlajky a motorka vystavená ve výšce několika metrů - podle toho už poznáte stánek značky Triumph. Tady se letos modernizovaly hlavně cruisery, a nová America,  tím pádem nesmí v Brně chybět. Najdete tu ale i ostatní modely v barvách na letošek, a kromě toho i další sortiment firmy DK auto-moto: výfuky Akrapovič a Scorpion, filtry K&N a další příslušenství.

Yamaha

Yamaha do toho poslední dobou pořádně šlape a na stánku je díky tomu novinek požehnaně. Řadu "Darkside of Japan" rozšiřuje nová MT-07, která zaujme nejednoho motorkáře neuvěřitelnou cenovkou, představuje se také MT-09 v provedení Street Rally, nebo obnovená legenda SR400. V Brně nechybí ani tříkolový koncept Tricity, a celý zážitek z návštěvy stánku korunuje kolekce závodních speciálů.

Přestavby

Součástí výstavy Motosalon je letos poprvé i samostatná expozice vybraných přestaveb ze světových soutěží pod názvem Custom Culture. Letošní počin berte jenom jako ochutnávku pro rok 2015, kdy dostanou přestavby na Motosalonu výrazně větší prostor.
Na zítra pro vás připravujeme článek o příslušenství a doplňcích.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (31x):



TOPlist