globalmoto_duben_nolan




Miláno: Moto Guzzi + video!

Jsme zpátky doma z výstavy. Na monitoru si listujeme mezi fotkami, v počítači hučí CD s presskity a technickými údaji o nových modelech, na stole čeká blok s poznámkami. V duchu se opět vracím k okamžikům slavnostního odhalení, kdy hostesky stahují plachtu. Jako mávnutím kouzelného proutku se zjevují nové stroje, které se budou příští sezónu ucházet o přízeň zákazníků a v garáži i na silnici dělat radost novým majitelům.

Hned po akreditaci v tiskovém středisku a vybalení fotografického nádobíčka mířím do haly 10, kterou z velké části zabírají značky koncernu Piaggio - a mezi nimi charismatické stroje s válci do stran pod značkou

Moto Guzzi

. Hlavním trhákem milánské expozice Moto Guzzi je bezesporu nové cestovní maxienduro

Stelvio

, kterým se tato značka vrací na kdysi vyklizené pozice po ukončení výroby velkého endura Moto Guzzi Quota. Návrat do tohoto segmentu tak završuje obměnu celé modelové řady a definitivní návrat značky Moto Guzzi mezi technologickou i designérskou špičku, kterou v minulosti zastávala.




Naživo působí odvážný design s dominantní přední maskou se dvěma světlomety podstatně sympatičtěji než na prvních fotkách. Po doplnění reflektorů ochrannou mřížkou a padacími rámy po stranách a navěšení hliníkových kufrů to bude nádherná cestovní mašina pro výlety do exotických zemí. Výfuk se zaoblenými hranami, se kterým se moje oči na fotkách nějak nemohly skamarádit, je v reálu prostě dokonalý, to samé platí pro sedlo nastavitelné do tří poloh, ze kterého doslova čiší pohodlí. Nové Stelvio příliš neaspiruje na označení „enduro“, výrobce jej prezentuje především jako univerzální stroj pro všechny druhy využití - od rozbité kamenité cesty až po dálniční přejezdy, každodenní dojíždění do práce či naopak dlouhou dovolenou ve dvou a s bagáží.


Na pořádné osahání stroje bohužel nedošlo, Stelvio bylo zastoupené v podobě jediného exempláře na otočném pódiu a posaz si tak mohla ozkoušet jen sličná modelka. Škoda, vzhledem k tomu, že výrobce slibuje zkrácení obvyklých dlouhých náběhů do výroby a první kusy prý budou na trhu již brzy na jaře, bych čekal trochu širší prezentaci. Inu uvidíme v březnu, kdy by se mělo Stelvio začít prodávat. Cenová úroveň se očekává přibližně ve výši stávajícího cesťáku Norge.


Jako pohonná jednotka bude sloužit nová výkonná dvanáctistovka Quattrovalvole, která mi před měsícem tolik učarovala při svezení na novém modelu Griso 1200 8V. Inovovaný dvouválec V90 s novými rozvody a se čtyřmi ventily na válec bude vyladěn na výkon 110 koní při 7 500 ot/min, s točivým momentem 108 Nm při 6 400 ot/min. Mezi další vlastnosti, které naznačují sportovní potenciál tohoto modelu, patří masivní obrácená přední vidlice s průměrem trubek 50 mm a radiální uchycení brzdičů. Na cestovní strunu zase hraje centrální stojan, možnost výbavy s ABS a vysoký štítek s ručním polohováním, které se osvědčilo u modelu Norge 1200.


Stelvio je postavené na kolech s drátovým výpletem, devatenáctka vepředu a sedmnáctka vzadu. Podle silničně-cestovního vzorku na bezdušových pneumatikách 110/80x19 vepředu a 180/55x17 vzadu by se mohlo zdát, že jde o stroj určený na silnice. Ovšem plechový kryt motoru naznačuje něco jiného a také příznivá informace o podstatně nižší hmotnosti než je guzzin obvyklé - 214 kg suché váhy - spolu s proklamovaným záměrem konstruktérů vytvořit důstojnou konkurenci GS naznačují i offroadové ambice. Zbývá jen ověřit, do jaké míry se všechny cíle povedlo konstruktérům naplnit, takže si počkáme na jaro. Nebo ještě lépe na léto až v horách sleze sníh, protože ideální cíl pro test této mašiny bude dozajista motorkáři vyhledávaný italský průsmyk Passo di Stelvio, od kterého si tato Guzzi vypůjčila název.

Moto Guzzi V7 Classic

Na trhu se v poslední době objevuje stále více retro modelů oslavujících úspěšné modely z minulosti. Móda, která začala modelem Kawasaki W650 a plně se rozvinula se stroji Sport značky Ducati, se začíná šířit. Příjemnou zprávou ovšem je, že Moto Guzzi namísto luxusní záležitosti pro movité sběratele přichází s dostupným retro strojem podle prvních odhadů v cenové hranici kolem 8tis Eur (cca 220 tis korun).




Moto Guzzi V7 Classic je krásná klasika s drátěnými koly, dvěma tradičními výfuky a liniemi, které nikdy nezestárnou. Tento univerzální motocykl volně inspirovaný historickým modelem V7 Sport bude vybaven motorem 750 ccm a má být zacílen na mladé jezdce toužící po jednoduchém stroji připomínajícím šedesátá a sedmdesátá léta. Hranatá nahrbená nádrž, boční kryty podsedlových prostor, klasické boční pružiny... ale na druhé straně moderní motor se vstřikováním splňující všechny dnešní normy, který najdeme v modelech Breva a Nevada. I přes klasický vzhled jsou na většině míst použity moderní postupy, takže například nádrž už je vyvedena z plastu a magnetický tankvak na ni budete připlácávat marně. Osobně mě zaujalo, jak je tato Guzzi opticky úzká - možní to dělají ty mohutné výfuky, ale motor vypadá najednou docela subtilně.


Na zadní kolo bude výkon putovat samozřejmě přes kardan, jak je tomu u Guzzi obvyklé, po cestě jej bude dávkovat pětistupňová převodovka. Pneumatiky na sedmnáctipalcových kolech budou mít parametry 110/70 a 130/80 a vepředu se bude o brzdění starat pouze jednokotoučová brzda. Jednoduchá stavba se ovšem řidiči odmění nízkou hmotnostní - pouhých 182 kg v suché váhy. K dispozici bude zatím pouze v této bílé variantě s dobovými polepy po stranách nádrže.


Video: Moto Guzzi

(autor: Jarda, střih: Radek Žemlička)

Video si můžete stáhnout v lepší kvalitě zde (14 MB).

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist