yamaha_mt09




Mondial Du Deux Roues 2007

Kapitoly článku

Americký výrobce H-D spolu se značkou Buell má ve Francii velké zastoupení a tomu odpovídala i velikost expozice těchto motocyklů. Ze současné nabídky obou značek nechybělo nic, co se buď chystá, nebo bylo již představeno pro nadcházející sezónu.

Buell

Do samostatné expozice značky Buell přihlížející samozřejmě lákala především horká novinka Buell 1125R. Tomuto připravovanému stroji jsme již určitý prostor věnovali dříve (viz odkaz) a základní informace již byly známé. Proto nás především zajímalo, jak vše vypadá na živo. Na první pohled i přes všechnu tu černou barvu upoutá mohutný vzhled a především přední, z pohledu jezdce doširoka otevřená přední maska, která by snad schovala i slona. Pod ní vyčnívají mohutné části sání, na které navazuje velice uhlazený dvouválcový kapalinou chlazený dvouválec BRP-Rotax s úhlem 72° o objemu 1125 ccm a výkonu 146 k při 9800 ot /min. Vše je pod motorem zakončeno mohutnou koncovkou výfuku v černém provedení.



Celková délka a styl usazení naznačují, že se jedná o stroj s vyhraněným sportovním charakterem, žádné výletní náčiní. Pro to hovoří i hmotnost, která dosahuje v této objemové třídě velice slušných 170 kg suché váhy, a vpředu převrácená vidlice – vše od značky Showa. Do rámu, který u Buellů slouží tradičně zároveň jako palivová nádrž, se vejde 21,2 l benzínu. Dalším zajímavým a nápadným poznávacím znamením jsou u těchto strojů brzdy. Tento motocykl není výjimkou. Vepředu je osazen novým třmenem s osmi pístky ZTL2 ™ (Zero Torsional Load), který byl původně vyvinut pro závodní model XBRR a zakusuje se do obrovského kotouče 375 mm. Jak je vidět, Erik Buell posunul opět o krok dále svoji základní myšlenku - nabízet designem netradiční netuctové stroje, avšak skvěle propracované, nabízející adekvátní sportovní zážitek.


Oficiální video


V expozici Buell byla vidět na téma značky také velice vydařená stavba Buell Lazareti FR. Posuďte sami, prostě nádhera..




Harley-Davidson

H-D přišlo s výraznou modernizací a novým motorem v loňském roce, tudíž výraznější změny jsme v letošním roce neočekávali. I přesto se návštěvníci mají v této expozici na co těšit. Jedná se především o nové dva motocykly z kategorie softail pod označením Harley-Davidson Rocker, které jakoby chtěly evokovat a odrážet současný trend nejrůznějších uměleckých děl v kategorii custom. Čisté linie a především zadní kolo s obutím 240/40–18 s krásně přetaženým blatníkem vypadá v kombinaci se sedlem jezdce a provedením softail opravdu uhrančivě. Motocykl se bude vyrábět ve dvou provedeních, ale rozdíl je kromě barevného provedení motoru a laku v zásadě jen v tom, že varinta FXCWC bude mít navíc namontovány stupačky spolujezdce a zasunuté druhé minimalistické sedlo do jezdcova „bobíku“. O přílišné pohodlí asi nepůjde, ale jako příležitostné svezení spolujezdce to stačí.


Většina modelů dostala rovněž nové barevné provedení. Za opravdu pěknou záležitost, která nás všechny ohromila, lze považovat Harley-Davidson XL 1200 Nightster patřící do kategorie Sportster. Barevné provedení v kontrastu černé a bílé v kombinaci s černými ráfky a částmi motoru včetně vzduchového filtru vypadá v reálu opravdu úžasně.

V expozici rovněž nechyběl loni představený prototyp roadsteru Harley-Davidson XR1200 vycházející ze závodních strojů kategorie Dirt track. Kdy půjde do výroby, to se snad dozvíme za měsíc v Miláně.



Video: H-D & Buell

(autor: Jarda, střih: Radek Žemlička)

Video si můžete stáhnout v lepší kvalitě zde (18 MB).

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
Lukáš Růžička - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist