journeyman_brezen




Midual - tak trochu jiný boxer

Nejen pro ty, kdo sledují náš aktuální seriál o tom, jak počet válců a jejich uložení v motorce ovlivňuje charakter motoru, máme jednu perličku. Do finální podoby se právě dostává francouzský projekt Midual plochým dvouválcem, který nejspíš znáte pod lidovým označením boxer. Vtip je ale v tom, že motor je v rámu uložen příčně, tedy s válci ve směru jízdy.

Kapitoly článku

V masové produkci motorek se Francouzům příliš nedaří, ale čas od času překvapí nějakou specialitkou. Momentálně se hodně mluví o značce Midual a jejím exkluzivním projektu s ambiciózním názvem: Type 1.
Jeho prototyp byl představen na výstavě v Paříži už v roce 1999 , ale od té doby se podoba motorky hodně změnila. V designu, který nezapře podobu s dalším francouzským motocyklem Voxan Roadster, se prolínají prvky neo-retra a steampunku i moderny. To vše z prvotřídních materiálů, špičkových komponentů a kvalitou zpracování.
Pokud se už nic nezmění na parametrech příčně uloženého boxeru o objemu 1 036 ccm s kapalinovým chlazením, a úhlem sklonu válců 25°, bude Type 1 nabízet maximální výkon 106 konív 8 000 otáčkách za minutu a 100 Nm v 5 300 ot. za min. Od netradičního uložení si výrobce slibuje hlavně potlačení klopného momentu, typického pro motory s válci do stran.
Neméně unikátní je i rám typu monokok z hliníkové slitiny, který jako nosný prvek využívá i nádrž.  Hliníková zadní kyvka je odpružena systémem cantilever a tlumičem Öhlins TTX 36, přední vidlice nese značku FGRT. Brzdový systém je také poskládaný z toho nejlepšího materiálu: vepředu dva čtyřpístkové třmeny Brembo na kotoučích o průměru 320mm, vzadu dvoupístek a 245mm disk.
Při předpokládané ceně, která v přepočtu vychází na 5 milionů korun, je exkluzivita zaručena tak nějak automaticky. Firma má v plánu vyrobit 35 kusů, a na evropské trhy je pustit v roce 2016. V ceně je i unikátní štítek se jménem majitele, čtyřletá záruka a předání přímo z rukou technika, který motocykl smontoval. Rezervační formulář najdete na www.midual.com. První objednávky už dp Francie dorazily.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):
Motokatalog.cz



TOPlist