husqvarna_svartpilen_801_2




Lane-splitting: legalize it!

Proplétání mezi řadami stojících nebo pomalu jedoucích aut má v anglicky hovořících zemích příznačný název „lane-splitting“. Zažil ho asi každý motorkář, který se občas pohybuje po městě a jeho strojem není zrovna široký, tři sta kilogramů hmotný cruiser. Legislativně je to však s takovým způsobem jízdy poměrně komplikované, což se někde rozhodli řešit.

V našich zákonech není jízda mezi auty v koloně upravená bohužel nijak. Policie takové jednání sice často toleruje, ovšem v praxi je problém s jízdou po dělicí čáře, která je zakázaná, stejně jako s přejížděním z pruhu do pruhu bez užití blinkrů. Na dálnici se podle vyhlášky nesmí předjíždět zprava, a jízda odstavným pruhem se příslušníkům také špatně vysvětluje. Případná nehoda, nezřídka zapříčiněná například otevřením dveří u objížděného auta, je tak zpravidla komplikovaně řešitelná a nakonec jde za oběma účastníky naráz.
Jednou provždy se však rozhodli tento problém vyřešit v amerických státech Oregon a Washington. Zde leží na stolech hned několik nových návrhů zákona, hovořící o projíždění kolonou. Oba státy chtějí povolit průjezd kolonou v případě, že se vozy v ní pohybují rychlostní nižší než 25 mil v hodině. Zatímco Washington chce po motorkářích, aby předjížděli auta rychlostí maximálně o 10 mil vyšší, Oregon počítá s nastavením rychlostního omezení pro průjezd kolonami na 35 mil v hodině.
Ač osobně nemám zásahy státu do silniční dopravy zrovna v lásce, nastavení pevných pravidel pro průjezdy mezi pomalu jedoucími auty je dobrou iniciativou. Ušetří se tak mnoho dohadování ať již s policisty, tak i mezi účastníky případných nehod.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (160x):



TOPlist