husqvarna_svartpilen_801_2




KTM představuje dvoutaktní endura se vstřikováním

Před pár hodinami se světu ukázala nová endura od KTM, která jsou jako první dvoutaktní off-roady vybavena elektronickým vstřikováním paliva. Modely 250 EXC TPI a 300 EXC TPI tak od příštího roku nebudou potřebovat přetryskování do různých závodních podmínek.

Zkratka TPI v názvech modelů označuje použití nově vyvinutého systému vstřikování Transfer Port Injection, který funguje trochu jinak než u čtyřtaktů. Palivo se v tomto případě dávkuje dvěma vstřikovači přímo do přepouštěcího kanálu. Výrobce slibuje, že toto řešení přinese kromě plynulejšího průběhu výkonu také snížení spotřeby paliva a s ní souvisejících emisí, a před tankováním také odpadne nutnost míchání benzínu s olejem.

Elektronické vstřikování ale není u modelů 250 EXC TPI a 300 EXC TPI 2018 jedinou novinkou. Nová je také řídící jednotka motoru a celý přilehlý systém, který má za úkol přesně načasovat zapalování i vstřikování. Rakušané vyměnili také válec, airbox, olejové čerpadlo a nádrž, která je upravená kvůli systému vstřikování. V novém rámu z chrommolybdenových trubek je teď olejová náplň. Kromě nových technologií a grafiky najdeme ve výbavě tradiční prvky jako elektrický startér, lehkou li-ion baterii, brzdy Brembo, hydraulickou spojku, odpružení WP a další.

“Je to pro nás velmi důležitý milník, představit první sériově vyráběný off-roadový dvoutakt se vstřikováním. V KTM jsme přímo posedlí vývojem revolučních technologií, a s příchodem modelů 250 EXC TPI a 300 EXC TPI opět měníme pravidla hry. Našim cílem bylo vyvinout dvoutaktní enduro, které bude spojovat výhody karburátorového motoru a elektronického vstřikování,” říká  Joachim Sauer, produktový šéf divize Offroad.

Spolu s novou modelovou řadou EXC 2018 KTM představuje novou kolekci oblečení PowerWear a doplňků PowerParts. Modely 250 EXC TPI a 300 EXC TPI přijdou do prodeje začátkem června.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3.5 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Mifi přispěl 1 Kč
davidsoon10 přispěl 1 Kč
p_skorepa přispěl -0.5 Kč
FrankX1 přispěl 1 Kč
y-moto-praha přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (21x):
Motokatalog.cz



TOPlist