globalmoto_duben_nolan




KTM 1290 Super Duke R - první fotky a info

180 koní, 144 Nm a 189 kg! Ano, čtete správně. Tohle jsou oficiální parametry nejočekávanější novinky letošního podzimu, které rakouská fabrika právě vypustila do světa. Je vidět, že v KTM se vážně nebojí jít svou cestou, když v dnešní opatrné době postaví na silnici takovouhle bestii. A to je dobře.

Kapitoly článku

KTM nám opět naservírovala dvojitého panáka neředěného adrenalinu. Podle webu 1290 Super Duke R je základní ingrediencí novinky 75° vidlicový dvouválecc  o objemu 1 301 ccm s vrtáním 108 a zdvihem 71 mm, který umí vyrobit 180 koní v 8 870 otáčkách a 144 Nm točivého momentu, při suché váze motorky 189 kg. Jestli to není nejlehčí sériově vyráběný naháč na světě, tak nejvýkonnější určitě. Při tomhle poměru výkon/váha mu na zrychlení z nuly na 200 km/h stačí pouhých 7,2 sekund - to se nedá nazvat jinak než šílenost.
Podle známého hesla "objem ničím nenahradíš" se obrovský dvouválec navíc prezentuje masivním zátahem už od nízkých otáček. Rovných 100 Nm bude mít jezdec k dispozici už ve 2 500 ot. za min., přičemž červené pole začíná až ve 12 000. Přesto budoucí majitelé Super Duka R nemusí bát, že stráví víc času v servisu než na cestách - intervaly prohlídek jsou předepsány po luxusních 15 tisících kilometrech.
Brzdový systém se skládá ze stejných předních třmenů Brembo M50 a 320mm kotoučů, jaké známe z Ducati 1199 Panigale S, ovšem s jedním podstatným bonusem: režimem Supermoto! Po jeho aktivaci přestává ABS hlídat blokování zadního kola, takže není problém poslat motorku do zatáčky pěkně bokem. Zatím není potvrzeno, zda KTM namontuje do Super Duka R i nový vynález od Bosche, který pomáhá jezdci s brzděním v zatáčce, ale my věříme že ano. Antihoppingová spojka každopádně ve výbavě nechybí, stejně jako elektronický plyn Ride-by-Wire nebo možnost přepínání jízdních režimů. V nabídce jsou obligátní módy Sport a Rain, které doplňuje dosud nevídaný režim “Supermoto”.
Pozvánka na testování téhle bestie k nám do redakce dorazila, a věřte, že kolega Tommy už se nemůže dočkat, až vám za dva týdny zprostředkuje svoje první dojmy.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (20x):
Motokatalog.cz



TOPlist