yamaha_demo_tour




KTM 1290 Super Duke R jako BRABUS 1300 R

Legendární tuningová značka Brabus se až dosud specializovala na luxusní úpravy vozů Mercedes-Benz, Smart a Maybach a občas zabrousila mezi jachty a lodní motory. Teď poprvé zavítala do světa motocyklů a společně s KTM připravila nádherně nabušený model Brabus 1300 R. I když podle designu by výsledné mašině možná slušel spíš název Husqvarna Brabuspilen.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Kapitoly článku

Nový model Brabus 1300 R vychází z sériového motocyklu KTM 1290 Super Duke R Evo, který ale od německých profesionálních tunerů dostal několik hrstí anabolických steroidů. Hlavní výkonové parametry a většina technologií zůstávají ve standardním provedení, navenek ale Brabus z Duka udělal pořádného kulturistu.

Oblékl ho do karbonového kabátu, střiženého přesně v dosavadní automobilové tradici této značky „Black and Bold“, to znamená temně černý vzhled a maximální zvýraznění síly. Zatímco původní Duke je spíš agresivní a špičatý, Brabus se pořádně rozkročil do stran. Kulatým světlometem odkazuje na poslední přestavby Mercedesů řady G, pro motorkáře ale asi bude připomínat spíš poslední naháče Husquarna. Celý motocykl je kromě karbonu doplněný CNC frézovanými doplňky a kryty z lehkých kovů. Maximálně zdůrazněné jsou boční průduchy sání, které budou plnit i stabilizační funkci při vysokých rychlostech po vzoru speciálů MotoGP, jak je v dnešní době módou.

Motor z modelu KTM 1290 Super Duke R i v tomto motocyklu nabízí maximální výkon 180 koní při 9500 ot./min a točivý moment 140 Nm při 8000 ot./min. I tady véčkový dvouválec 1301 cm3 nabídne 5 jízdních režimů (Street, Sport, Rain, Performance a okruhový Track) a doplňuje ho quickshifter. Podobná je i technologická výbava v podobě druhé generace semiaktivního odpružení WP Apex s možností volby šesti režimů (Comfort, Street, Sport, Track, Advanced) nebo režimu Auto, který se automaticky nastavuje podle stavu vozovky a stylu jízdy.

Skladba použitých komponentů samozřejmě využívá to nejlepší a nejluxusnější, co je na dnešním trhu k dispozici, Vepředu se proto do brzdových kotoučů zakusují monoblokové radiální brzdiče Brembo Stylema, o rovnováhu se stará poslední generace náklonového systému ABS Bosch AG 9.1. Nechybí tlumič řízení WP Pro, jiná jsou kovaná kola podle vlastního návrhu Brabus Monoblock Z s 9 paprsky a výfuk Brabus Slip-on s dvojitou koncovkou. Za zmínku stojí i ručně šité vyhřívané sedlo, které se tváří ještě pohodlněji než původní KTM. To aby se i arabským šejkům pohodlně sedělo při výletu do pouště – tak aspoň naznačuje oficiální promo video orientaci tohoto modelu na svoji cílovou skupinu.


Značka Brabus vznikla v roce 1977, proto na trh přijde přesně 154 motocyklů v číslované edici (77 kusů v tmavě červené barvě "Magma Red" a 77 kusů v černém provedení "Signature Black"). Brabus 1300 R bude nabízený výhradně prostřednictvím webové stránky ktm.com pro předobjednávky. Předobjednávky začnou v pondělí 14. února v 15:00 hodin a jestli máte volných 1 014 900 korun, můžete zkusit štěstí a ulovit některý z těchto krasavců pro sebe - nebo pro svou milou, 14.2. je totiž sv Valentýna ;-). Dá se očekávat, že BRABUSy budou během pár hodin vyprodané, v poslední době je o podobné speciality mezi sběrateli, investory a naftovými šejky velký zájem.

Podobné propojení mezi světy luxusních automobilů a motocyklů jsme v minulých letech mohli sledovat třeba mezi Ducati a Mercedes-Benz nebo později Audi. Podobně třeba MV Agusta Superveloce se předvedla v barvách francouzského vozu Alpine A110, naopak americký Ford zase připravil speciální verzi F150 pro fanoušky Harley-Davidson. Výsledkem je skoro vždy nádherný stroj, po kterém se na sběratelském trhu jen zapráší.

AKTUALIZACE: Všech 154 kusů modelu Brabus 1300 R bylo po zahájení online předrezervací vyprodáno během 1 minuty a 55 vteřin!

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
ZM1200 přispěl 5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist