yamaha_mt09




Kawasaki představuje Ninju 400

Na právě probíhajícím tokijském auto a motosalonu, představila japonská Kawasaki svůj nejnovější přírůstek do rodiny Ninja. Řeč je o modelu Ninja 400, který nahradí starší verze 250 a 300, určené pro držitele řidičského oprávnění A2.

Kapitoly článku

Ve výsledku chce „malá-velká“ Ninja navázat přesně tam, kde skončila její předchůdkyně. Opět se má jednat o lehkou, dospěle vypadající a snadno ovladatelnou motorku s obstojným výkonem, která poslouží stejně dobře na dojíždění, jako na víkendové projížďky.

Oproti starší dvěstěpadesátce potažmo třístovce, je Ninja 400 zcela novým strojem navrženým prakticky od píky. A zcela nový je i její motor. Řadový dvouválec o objemu 399 ccm je lehký, kompaktní, přesto však v každém spektru otáček výkonnější, než předešlá třístovka. Výkon činí 45 koní při 10 000 otáčkách a točivý moment vrcholí hodnotou 38 Nm v 8 000 otáčkách. Přibližně o deset koní vyšší výkon oproti předešlému modelu navíc hýbe s lehčí motorkou. Ninja 400 váží 168 kilogramů, tedy o 8 kilogramů méně, než Ninja 300.

Nový agregát našel své místo v hubeném příhradovém rámu z vysokopevnostní oceli, při jehož konstrukci byly prý využity poznatky z vlajkové lodi H2. I po stránce vzhledu se nová malá Ninja své velké sestře trochu přibližuje a některé prvky – třeba aerodynamická křidélka v masce, jsou až nápadně podobná.

O odpružení se starají nenastavitelné přední vidlice Kayaba o průměru 41 mm, vzadu potom centrální tlumič. Brzdové komponenty od společnosti Nissin zahrnují velký přední kotouč o průměru 310 mm, který je podle Kawasaki největší ve své třídě.

Úzké sedlo ve výšce 785 mm je zárukou, že na zem dosáhnou i nižší postavy a celkově je pozice za řídítky spíše uvolněná a univerzální. V kapličce před jezdcem se nicméně ukrývá stejný přístrojový panel, jaký Kawasaki aktuálně montuje do Ninji 650. Je zde proto velký analogový otáčkoměr s ukazatelem zařazené rychlosti, doplněný o multifunkční LCD displej. Z další výbavy stojí za zmínku ještě zásuvka na 12 voltů a světlomety s LED pozičkami.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Dominik Valášek - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):
Motokatalog.cz



TOPlist