husqvarna_svartpilen_801_2




Kawasaki 2013 - přeplňování pro ZZR1400?

Po přečtení nadpisu se nejistě díváte na datum, zda není náhodou 1. dubna. Ne, my si neděláme legraci, Kawasaki opravdu plánuje přeplňování v podobě kompresoru pro svoji vlajkovou motorku.

Už je tomu 5 let, co po silnicích začala jezdit Kawasaki ZZR1400. Po svém představení tento hyper-tourer šokoval výkonem rovných 200 koní, a po výrazných inovacích motoru v roce 2008 šel výkon dokonce na 203 koní. Jenže tohle číslo o počtu koní pomalu přestává být zajímavé, protože řada litrových supersportů se mu začíná pomalu, ale jistě blížit (např. BMW S1000RR se 193 koníky).
Proto se pro "vlajkovou motorku" chystá řada zlepšení. Už jsme vás informovali o chystaném faceliftu pro rok 2012, kdy ZZR1400 dostane brzdový systém K-ACT ABS a kontrolu trakce K-TRC. Díky modifikaci řídící jednotky by se měl také posílit výkon ve středních otáčkách.

V dalších letech se ale plánují mnohem rozsáhlejší úpravy, a spíše se můžeme těšit na nový model, který se bude pyšnit přeplňovaným motorem v podobě kompresoru. Ne, neděláme z vás blázny, Kawasaki si letos v létě nechala zapsat hned čtyři patenty s řešením přeplňovaného motoru, které jsou prezentovány na agregátu současné ZZR1400.
Navíc "Zelení mužíčci" nebudou začínat na "zelené louce". Kawasaki totiž už jeden přeplňovaný motor v nabídce má. Nesmíme ho hledat v sekci dvou kol, ale v segmentu vodních skútrů: model Ultra 300X je osazen řadovým čtyřválcem o objemu 1 498 ccm, který díky kompresoru disponuje výkonem 290 koní při 7 750 ot./min a točivý moment je 263 Nm. Objeví se něco podobného v další generaci ZZR1400?

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (24x):
Motokatalog.cz



TOPlist