husqvarna_svartpilen_801_2




Jak vybrat novou motobaterii

Sháníte baterii na motorku, moped nebo skútr? Výběr nové motobaterie nepředstavuje žádný velký problém. Stačí vědět, na jaké parametry se zaměřit a nerozhodovat se jen podle nízké ceny. Poradíme vám, jak vybrat motobaterii, aby vyhovovala vašemu stroji, dlouho vydržela a na co si dát pozor při její koupi.

Jak poznáte, že motobaterie dosloužila?

Motorka nenastartuje, startér se neotočí, kontrolky se nerozsvítí… To ještě není důvod k okamžitému nákupu nové baterie na motorku. Horší je, když problém přetrvává i po jejím nabití, nebo ztrácí-li baterie po nabití kapacitu. Jde-li o nový akumulátor, obraťte se na prodejce s reklamací, v případě staršího kusu však nastal čas na koupi nové motobaterie. Průměrná životnost olověné baterie se pohybuje kolem 5 let, i to může být ukazatel, že se blíží doba pro její výměnu.
Výběr nové baterie na motorku

Jak vybrat správnou motobaterii?

Nejlogičtější odpovědí je zapátrat v manuálu od výrobce a řídit se jeho doporučením. Ne vždy je však manuál k dispozici. V takovém případě potřebujete zjistit ze stávající motobaterie:

  • modelové číslo
  • rozměry
  • napětí
  • kapacitu
  • polaritu

Dle těchto parametrů už jednoduše vyberete správnou baterii na motorku, nebo je sdělíte odbornému motoservisu, kde vám dle těchto informací novou a kvalitní motobaterii seženou, nainstalují a poradí i s její údržbou, díky které vám bude dlouho a dobře sloužit.

Další tipy, jak vybrat motobaterii

• Prodejce: Máte-li jasno, jaký typ baterie na motorku potřebujete, můžete využít prověřený internetový obchod, vždy je ale bezpečnější pořídit akumulátor ve specializovaném obchodě nebo motoservisu. Na čerpací stanici, v pochybném e-shopu nebo v supermarketu pravděpodobně sáhnete hlouběji do kapsy, nebo nedostanete odpovídající zboží – a už vůbec ne odborné rady.

• Značka: U baterií obecně platí, že co je „značkové“, to je kvalitnější. Špičkami na trhu s motobateriemi jsou značky Yuasa, Varta, Exide a MotoStart. Neznačkové baterie budou sice levnější, ale pokud budete po pár měsících nuceni kupovat akumulátor znovu, z dlouhodobějšího hlediska se prodraží, nehledě na sníženou bezpečnost používání pochybných výrobků.

• Příslušenství: K motobaterii patří také odpovídající typ nabíječky, který můžete opět vybrat za pomoci odborníka, nebo si jej zjistit ve specifikacích samotné baterie na motorku. Správnou péči o kontakty zajistíte speciálním olejem nebo vazelínou, před jejíž nanesením však musíte povrch dokonale očistit.

Stále si nevíte rady s výběrem motobaterie? Obraťte se na specialisty z AZ pneu!

PR články jsou placenou formou inzerce. Redakce nezodpovídá za obsah a platnost takto označených článků.

 

Informace o redaktorovi

PR článek - (Odebírat články autora)

Související firma
  • AZ pneu PRO CZ

    E-shop AZ-pneu.cz je největší prodejce a přímý dovozce motopneu Michelin, Pirelli, Metzeler, Continental, Bridgestone, Dunlop a Mitas. Patříme k prodejcům s největšími skladovými zásobami, na našich skladech máme běžně okolo patnáctitisíc pneumatik. Kromě moto pneu nabízíme i osobní, off road, užitk...




TOPlist