yamaha_mt09




Ital Luca Colombo zajel rychlostní rekord na krosce - na vodě!

Jet stovkou na krosce na rovné cestě už je docela fofr. Jet stovkou na vodní hladině na vodním skútru už je sakra fofr. Ale jet stovkou na vodní hladině na krosce? Tak to je především hodně velký úlet.

Lidé jsou různí a mají různé koníčky. Občas se objeví nějaká hodně bizarní záliba, třeba minulý měsíc Honda zajela rychlostní rekord se zahradním traktůrkem. Náš domácí jede asi 8 km/h, tenhle od Hondy dostal motor z Fároše a frčel 240. Na podobné úrovni úchylnosti jsou jízdy po vodě na motorkách.

Celý svět si teď za uši zapisuje italské jméno Luca Colombo. To je ten, kdo tuto sobotu překonal stávající rychlostní rekord oblíbeného bezmozka Robbieho Maddisona, který měl hodnotu 93,3 km/h. Luca byl ještě rychlejší, když na jezeře Como, třetím největším v Itálii, dokázal dosáhnout 104 km/h! Na vodě jsou relevantnější uzly, tak těch bylo 56,15. Ke svému předchozímu rekordu, týkajícího se vzdálenosti (5,5 km), tak přidal ještě rychlostní. Na ten měl přichystanou kratší trať, která měřila 1,9 km.

Nebylo to ale jen tak. Krátce poté, co dosáhl maximálky, mu totiž šplouchla větší vlna, na kterou zareagoval záchranný systém, který okamžitě nafoukl velikánský plovák. Luca se tak najednou kromě řízení musel starat ještě o něj, ale ustál to.

A jak se na vodě jezdí? Luca tentokráte použil motokrosový speciál Honda CRF450R, který vybavil proříznutými vodními lyžemi a zadní drapák zaměnil za speciální lopatkovou pneumatiku, používanou na jízdu v dunách. Klíčové je se rozjet na souši a dobře vletět do vody, o tom Luca říká, že to je vždycky velmi těžké a stresující - nikdy nevíte, jak tohle dopadne. Kdybyste přední lyži nepoložili na hladinu, ale zmizela by vám pod ní, bylo by po rekordu. A pak už jen držíte heft jak hluchej, protože na to, aby se celá 205kg soustava jezdec/motorka udržela nad hladinou, musí jet aspoň 30 uzlů, tedy 55,6 km/h. Zvedněte ruku, kdo byste to šel taky zkusit?

VIDEO

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 12 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
sosmen přispěl 3 Kč
tompok76 přispěl 3 Kč
MiroSz63 přispěl 3 Kč
masi přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist