husqvarna_svartpilen_801_2




Indian oslaví 100 let modelu Scout

I tak mladé odvětví, jako je motocyklový průmysl, už dokáže oslavit celé jedno století od uvedení určitého modelu na trh. Pravda, v případě Indianu s jeho mnohokráte přerušenou historií to není sto let výroby jednoho modelu, ale určitě by bylo podivné, kdyby americký výrobce výročí slavného Scoutu nepřipomněl. A to hned dvěma modely.

Americký Indian v roce 1919 ohlásil příchod úplně nového modelu Scout, jenž byl k dispozici od následujícího roku. Tehdy ještě nikdo nemohl vědět, jak moc důležitý tenhle motocykl pro Indian bude. Milovníci kinematografie si jistě vzpomenou na film V zajetí rychlosti s Anthonym Hopkinsem coby novozélandským nezmarem Burtem Munroem, který v 60. letech zajížděl světové rychlostní rekordy právě na upraveném Indianu Scout 1920, tedy z prvního modelového ročníku. Pokud si můžeme tipnout, nějakou tu „Munroe Edition“ bychom docela očekávali.

Teď to ovšem jsou dva modely připomínající čistě těch 100 let. Prvním z nich je Scout Bobber Twenty, udělaný z temného bobberu. Od základního modelu jej poznáte na první pohled podle 10 palců vysokých řídítek Ape Hanger, na druhý pohled vám potom neuniknou vyplétané ráfky namísto litých a „plovoucí“ sedlo (je uchycené vpředu a pod sebou má volné místo, nesedí na blatníku). Trojice temných barevných provedení má černé prvky přeci jen trochu namixované chromovanými.

Zatímco Scout Bobber Twenty si bude moci koupit kdokoli, druhý model už nikoli. Půjde totiž o limitovanou edici pouze 750 kusů vyrobených pro celý svět. Scout 100th Anniversary bude naopak pěkně blyštivý, má totiž připomínat původní Scout z toho dvacátého roku minulého století. Jeho barevné provedení tedy bude kombinací typické indiánské červené, zlatých linek a chromu, chybět nemůže barevné logo s číslicí 100 vpravo na motoru. Také tenhle model bude mít „plovoucí“ sedlo, ovšem ve světle hnědé kůži.

Dalšími specialitami budou černé vyplétané ráfky se zlatými linkami, naopak chromovaný povrch bude mít nosič na zadním blatníku a také řídítka. Ta jsou tzv. Beach Bars, tedy natažená dozadu k řidiči a s hrazdičkou.

Kromě výročních modelů Bobber Twenty a 100th Anniversary už Indian představil i plány se standardními Scouty. Pro rok 2020 budou v nabídce tři modely Scout, Scout Sixty a Scout Bobber, které dostanou vylepšený brzdový systém s plovoucími kotouči a jinými brzdovými třmeny i pumpami. Všechny Bobbery budou vybaveny zubatými pneumatikami Pirelli MT60RS, standardní Scout má jiné sedlo a stupačky spolujezdce.

Informace o redaktorovi

Jan Rameš - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist