yamaha_demo_tour




Husqvarna Baja Concept

Na motocyklové výstavě IMS v New Yorku se před pár dny představil koncept Husqvarna Baja. Základem je předešlá studie MOAB, ale model Baja přeci jen více umožňuje jízdu mimo zpevněné silnice.

Mateřský koncern BMW se snaží vytáhnout značku Husqvarnu opět do popředí a spolu chrlí jeden koncept za druhým. Vše odstartoval malý nenápadný koncept městského jednostopého elektrického přibližovadla E-go. Na podzim se objevil MOAB na výstavě EICMA a o pár dní později v Paříži debutoval opět prototyp se jménem Strada. To vše jasně naznačuje směr, kterým se Husqvarna pod taktovkou BMW odebrala: začít ukrajovat zákazníky z mnohem většího segmentu silničních bikerů a první oficiální "vlaštovkou" byl naked bike Nuda 900 a Nuda 900R.
A nově nastolený trend se potvrzuje i na další výstavě. Husqvarna si pro prezentaci nového konceptu Baja vybrala zámořské publikum na motoshow IMS v New Yorku. Jak už bylo zmíněno v úvodu, Baja se silně opírá o koncept MOAB, proto zde nechybí trubkový rám a jednoválec z regálů BMW, který se montuje do modelu G650GS s přímým vstřikováním paliva. Síla agregátu se na zadní kolo přenáší pomocí 5rychlostní převodovky a řetězu.
Podvozek má vpředu obrácenou vidlici, vzadu je klasická kyvka s centrální tlumící jednotkou. Brzdový systém je od specializované firmy Brembo a vyplétané ráfky kol mají rozměr 19 palců vpředu a 17" vzadu. Zajímavé jsou oba světlomety, které využívají techniku LED. Dále řidič konceptu Baja nemá k dispozici žádné budíky, jen na spojnici řídítek je opět sada barevných diod, které svítí podle otáček motoru. Poslední, co nás zaujalo, je tlačítko startování, které se nebezpečně podobá startérům z automobilů BMW.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):



TOPlist