globalmoto_duben_nolan




Endura Husqvarna 2018: vstřikování pro dvoutakty

Dva týdny potom, co svojí řadu endur pro příští rok představila rakouská značka KTM, se s novými modely vytáhla také Husqvarna. Nikoho asi nepřekvapí, že její dvoutakty dostaly stejný systém vstřikování paliva jako oranžové speciály.

Spojení dvoutaktního motoru a systému vstřikování paliva je podle továrny budoucností off-roadového ježdění. Husqvarna pro příští rok vybavila touto technologií - stejně jako KTM - dva enduro modely; TE 250i a TE 300i. I když v jejich označení nevidíme zkratku TPI (Transfer Port Injection) jako u oranžových novinek, jedná se o stejný systém, kde je palivo vstřikováno do přepouštěcího kanálu. Hlavní výhodou tohoto řešení oproti karburátorovým modelům je účinnější spalování, ze kterého plyne menší spotřeba paliva a především nižší úroveň škodlivých emisí. A o to tady šlo v první řadě.

Přesné dávkování čistého benzínu (olej je v samostatné nádržce) má na starost nová řídící jednotka, která zpracovává informace od čidla polohy plynové rukojeti, tlakových senzorů umístěných v sání a klikové skříni, a teploměru v chladícím systému. Jednotka automaticky reaguje i na změny nadmořské výšky či okolní teploty, čímž odpadá nutnost přetryskování karburátoru pro různé podmínky.

K mazání dvoutaktů slouží samostatná olejová nádržka o objemu 0,7 litru, kterou stačí víčkem v rámu doplnit po vyjetí každé páté nádrže benzínu. Dávkování oleje řídí rovněž elektronika, a transport maziva do příslušných míst zajišťuje čerpadlo. Díky tomuto řešení se v motoru spálí méně oleje než při použití klasické směsi, takže klesne i podíl typicky modré barvy v dýmu z výfuku.

Spolu s dvoutaktními modely Husqvara představuje také další endura pro rok 2018. Celá řada dostala od WP Performance System upravenou přední vidlici  s novými vnějšími trubkami a tužším nastavením. Dalšími novinkami, společnými pro všechny modely, je brzdový systém značky Magura a řídítka ProTaper. Endura Husqvarna modelového roku 2018 budou k mání u dealerů od července tohoto roku.

Video

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist