yamaha_demo_tour




Husaberg 2011, aneb od čtyřtaktů k dvoutaktům

Dvaadvacet let platila značka Husaberg výhradně za výrobce čtyřtaktních mašin. Červenec roku 2010 však přepisuje modrožlutou historii, protože Husaberg představuje světu po boku svých čtyřtaktních divošek dvě dvoutaktní endura TE250 a TE300.

Kapitoly článku

Je to už pár pátků, co z katalogů japonských výrobců nadobro zmizely dvoutaktní offroadové mašiny. Naštěstí jsou tu evropské značky, co to s dvoutakty stále myslí vážně a ve vývoji nepolevují. Mezi ně patří například Husqvarna, Gas Gas, TM a zrovna tak rakouské KTM, které si vzalo pod křídla původně švédský Husaberg.
Asi málokdo by ještě před rokem uvěřil, že se také u modrožlutých pustí do výroby ostrých dvoutaktních bahňáků. Osobně jsem si jist, že bez sňatku s KTM by k tomu nikdy nedošlo… Každopádně obliba lehkých a obratných endur je ve světě stále obrovská, a tak se není čemu divit. Konec konců, také finanční stránka věci je pádným důvodem, proč se dvoutakty stále těší velké oblibě enduráckých hobbíků ze všech koutů světa. 
Označení TE250 a TE300 má svojí logiku - FE = Four-stroke Enduro a TE = Two-stroke Enduro. Srdíčkem eféček jsou dva dvoutaktní kapalinou chlazené motory s obsahem 249 ccm a 293,2 ccm s elektrickým startérem a šestistupňovou převodovkou. Odpružení dvoutaktních Husarů má pod palcem poslední generace tlumičů značky WP, přičemž na zadku bude použit systém bez přepáčka PDS. Brzdařský um si bere na triko značka Brembo. Co se asi nejvíc zalíbí riderům vyznávajícím delší endurácké trípky, bude jedenáctilitrová nádrž, na kterou se bude dát dojet o nějakej ten kilometr víc než na ostatních dvoutaktních endurech. Oproti čtyřtaktním Husarům však není situována pod sedlo, protože tam se skrývá vzduchový filtr s poměrně snadným přístupem.
Více informací o technologických libůstkách a především čerstvých jízdních dojmech na vůbec prvních dvoutaktních Husarech pod sluncem, vám přineseme už za pár neděl, kdy se vrátíme z představení jedenáctkových Husabergů v Polsku. 

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):



TOPlist