yamaha_demo_tour




Tříkolka Honda Neowing je blíž k sériové výrobě

Futuristický koncept, představený na podzimní výstavě Tokyo Motor Show, pravděpodobně nezůstane jenom konceptem. Honda si nechala tříkolové vozidlo patentovat a potvrdila tak, že s ním má další plány. Podobný model se systémem naklánění předních kol v současné době vyvíjí také Yamaha.

Stabilní tříkolová konstrukce se zatím prosadila hlavně v kategorii skútrů, ale podle všeho není daleko doba, kdy se s ní budeme setkávat také u výkonnějších sportovních motorek. Honda je už druhým japonským výrobcem, který na jeho vývoji pracuje. Zatímco však Yamaha s pracovním názvem LMW - MWT-9 využívá k pohonu klasický spalovací motor z MT-09, Honda vybavila svůj koncept hybridním pohonem. Ten vznikl spojením čtyřválcového boxeru, jehož objem zatím není známý, a série elektromotorů. Proslýchá se, že podobným pohonem bude vybavena také připravovaná nová generace modelu GoldWing.

Právě vlajková loď Hondy bývá často přestavována na tříkolku, i když v jiném provedení - se dvěma koly vzadu bez možnosti naklánění. Neowing naopak nabídne podobný zážitek z jízdy jako klasická jednostopá motorka, a jistotu tří opěrných bodů k tomu. Pokud jde o další budoucnost konceptu , Honda si nechala patentovat systém naklánění předních kol a další nové prvky, takže se  s tříkolkou v sériovém provedení nejspíš brzy setkáme na některé výstavě.

Konečná verze asi bude mít střízlivější design než koncept z Tokya, i když při pohledu na osud modelu NM4 Vultus není vyloučeno ani to, že se moc lišit nebude. Honda stejně s touto novinkou evidentně nemíří na cílovou skupinu tradičních motorkářů, takže je klidně možné, že bude chtít přitáhnout pozornost nových zákazníků nejen netradičním pohonem, ale i šokujícím vzhledem. 

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):
Motokatalog.cz



TOPlist