globalmoto_duben_nolan




Přichází doba přeplňovaných motorů u Hondy?

Honda je nejnovějším výrobcem, který se zabývá zavedením přeplňování nebo „turba“ u svých motocyklů. Přeplňování umožní snížit objem, spotřebu, emise a zároveň bude možné udržet dostatečně vysoký výkon, který se očekává od sportovních strojů.

Například Suzuki představila svůj koncept „Recursion“, který je poháněn přeplňovaným řadovým dvouválcem o objem 588ccm. Kawasaki pracuje na něčem podobném až na to, že se jedná o přeplňovaný čtyřválec.
Honda si v poslední době registruje patenty, které naznačují, že už brzo představí svůj vlastní přeplňovaný motor a tím se stane třetím z velké čtyřky japonských výrobců, který vyvíjí podobný motor. Důvod je jasný – všichni výrobci očekávají nové tvrdé emisní limity pro motocykly.
Honda pracuje s největší pravděpodobností na dvou variantách. První je řadový dvouválec s přeplňováním vzadu za válci a mezichladičem na místě airboxu. Tento motor by pak měl mít výkon asi 160 k, ale objem jenom 600 ccm. Druhá varianta je řadový čtyřválec s malým kompresorem, namontovaným dole v přední části klikové hřídele. Motor bude určitou obdobou motoru z Moto3 Honda NSF250R.

V roce 2017 se zpřísní emisní zákony v Evropě a pro výrobce motocyklů to bude znamenat podobný vývoj jaký vidíme u aut (uvádět hodnotu CO2, přeplňování malo-objemových motorů). Je pravděpodobné, že brzo vymizí také klasické velkoobjemové motory u sportovních motocyklů.

Informace o redaktorovi

Oliver Trembač - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist