husqvarna_svartpilen_801_2




Přestavby Cobra - RS750 Scrambler a RS750 Tracker

Americká společnost Cobra se kromě výroby laděných výfuků zabývá také přestavbami sériových motorek. Posledních patnáct let šéfuje divizi speciálních projektů Denny Berg, a právě z jeho dílny už vyjely tři desítky důkazů o tom, že i motocykl z běžného sortimentu se dá změnit na zajímavé dílo. Letos Berg představil dvě variace na model Honda RS750 - Scrambler a Tracker.

Kapitoly článku

Jako základ pro oba motocykly posloužil levný a jednoduchý cruiser Honda, který můžete najít v nabídce českého importéra pod označením VT750S – ideální a tradiční vstupní materiál pro dané účely. V porovnání s předchozími projekty Dennyho Berga ale můžeme u letošní tvorby zaznamenat poměrně výraznou odbočku za zajetého stylu. Změna byla v tomto případě ku prospěchu věci a na výsledku se myslím projevila pozitivním způsobem.
Model RS750 Scrambler má připomínat starou Hondu 305 CL77 Scrambler z šedesátých let minulého století, a je třeba kriticky uznat, že se mu to daří už na první pohled. Přestože reinkarnovaný Scrambler využívá k pohybu na rozdíl od předlohy vidlicový dvouválec, ostatní detaily a křivky věrně vystihují duch doby a replika jako celek působí velice povedeným dojmem. Zajímavé je množství původních dílů, které na motocyklu zůstaly ze sériové výroby – stačilo trochu si pohrát s barvami, vyměnit výfukový systém, přidat pár doplňků, předělat sedlo, najít staré logo Honda - a na světě je velice příjemný pohled do historie moderní optikou.

Zato přestavba druhé Hondy na RS750 Tracker dala mnohem víc práce. Zadání znělo dosáhnout vizuální spojitosti se závodními flat-tracky osmdesátých let, na kterých Ricky Graham a Bubba Shobert jezdili americký mistrák AMA Grand National. Denny Berg vysvlékl motorku až na rám a odstranil i dva zadní tlumiče. Místo nich použil centrální tlumič Progressive, přidal spodní vzpěry kyvné vidlice a zvýšil posez. Zatímco zadní lízátko z laminátu a upravený tvar sedla tvoří základ flat-track stylu, laděné výfuky, přední číselná tabulka s decentně integrovanými čočkami a nádrž v barvách národní vlajky perfektně dotváří celou kompozici. Aby všechnu chválu nesklidil jen Denny Berg, nesmíme zatajit, že sedla mu dlouhodobě dodává Kevin Lehan z firmy LeMans Seats, a krásným lakem oba stroje vybavil Scott "Chivo" Harrington, který pracuje pro Lead Sled Customs.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (13x):



TOPlist