globalmoto_duben_nolan




Nový Transalp 750 a V-Strom 700 s řadovým dvouválcem?

Dvě hodně sledovaná cestovní endura s bohatou historií vždy spojovalo hlavně to, že uměly za příznivou cenu nabídnout „hodně muziky“. A to taky bude hlavní důvod, proč se tyto tradiční véčkové dvouválce už brzy představí s řadovým uspořádáním motoru. Proč? O tom víc na konci článku...  

Po Alpách už se prohání první produkční verze a po internetu dokonce kolují neoficiální fotky nového Transalpu i s potisky při focení do propagačních materiálů. A z těchto snímků to vypadá, že nový Transalp XL750 dostane řadový dvouválec s přesazenými ojničními čepy na klikové hřídeli o 270° a intervaly zapalování podobnými jako u 90° V-twinu. Stejný motor, pravděpodobně jinak nastavený, bude mít i nový Hornet 750, který už Honda oficiálně avizovala pro letošní podzim.

Design nového modelu hodně navazuje na NC750X, ale i na stávající model Africa Twin. Má také atraktivní lakování v klasických barvách HRC, červené, bílé a modré po vzoru původního Transalpu z roku 1987. Vyplétaná kola s přední 21" a zadní 18" slibují větší zaměření na terén. Dále vidíme obrácenou vidlici, centrálně umístěný monoshock a hliníkovou kyvku. Díky této konstrukci bude moci nový Transalp konkurovat motocyklům jako Aprilia Tuareg 660, BMW F 750 GS, Yamaha Ténéré 700 a KTM 890 Adventure. Na internetu už se také objevily první fotomontáže vycházející z uniklých spy-foto.

Podobné náznaky přicházejí i u Suzuki, její model V-Strom 750 (nebo spíš už jen Strom 750 ;-) se také objevil v Alpách, zatím ovšem v hodně zamaskované podobě. I tady je ale vidět řadový dvouválec. Pravděpodobně půjde o agregát, který Suzuki představila už v roce 2015 na veletrhu Tokyo Motor Show v konceptu XE7. Jenže tam šlo o přeplňovaný řadový dvouválec DOHC 700 ccm, který si ale Suzuki patentovala i v klasické atmosférické verzi.

Menší verze V-Stromu si bere za vzor design svého většího bráchy, litrové Suzuki V-Strom 1050DE, a stejně jako on nabídne přední kolo 21 palců a pravděpodobně i silničnější verzi s devatenáctkou. Suzuki dává hodně velký důraz na cenovou dostupnost, proto se dá očekávat částečné využití komponent z předchozího modelu. Letošní výstava EICMA, kam se s redakcí samozřejmě chystáme, bude hodně zajímavá! A bude také asi ho velké části o řadových dvouválcích?

Proč takový rozmach řadových dvouválců?

Většina výrobců směřuje k řadovému uspořádání především kvůli ceně. Výroba řadového dvouválce je podstatně levnější než u V-Twinu. Menší nároky na vačkové hřídele, méně obrábění, kratší doba montáže. To je také důvod, proč byla Kawasaki tak úspěšná s řadou ER650 a proč se touto konstrukcí „inspirovalo“ tolik čínských výrobců. To všechno se logicky promítne do konkurenceschopnější ceny, která v této nižší střední třídě motocyklů hraje obrovskou roli. U dvanáctistovek za půl milionu už nehraje nějakých třicet tisíc na nákladech takovou roli, ale jestli bude stát šestistovka 190 tisíc nebo 220 tisíc, to už je na trhu hodně velký rozdíl.

Ale není to jen o ceně. Když to zjednodušíme, řadové dvouválce jsou logicky o dost kompaktnější a usnadňují konstruktérům práci při navrhování podvozku. Moto lze podle potřeby posunout dopředu nebo dozadu a dává velkou volnost při stanovení těžiště, takže se pak stejná pohonná jednotka dá snadno použít do několika modelů. Ušetří se peníze za vývoj a všechny homologace... a jsme zase u ceny.

Celá výroba řaďáku je jednodušší, odpadají starosti s různými nároky na chlazení předního a zadního válce V-Twinu. Dá se lépe pracovat s elektronikou i kompresním poměrem a mnohem lépe řešit dynamiku plynů a spalování. Výsledkem je nižší spotřeba a nižší emise, a to je v dnešní době obrovská výhoda. Většina moderních řadových dvouválců má také vyvažovací hřídel a protizávaží, které velmi slušně odstraní vibrace.

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 15 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jsmach přispěl 15 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist