globalmoto_duben_nolan




Nová Honda VFR1200F

A je to tady, Honda právě předvedla první snímky a speficikace nového modelu s dvanáctistovkovým motorem V4. V relativně krátké době se můžeme těšit na další mašiny s touto pohonou jednotkou, konkrétně nový Pan European a podle neoficiálních náznaků i nové|Varadero V4! Teď už se ale pojďte podívat na novou Hondu VFR1200F.

Kapitoly článku

Éra modelů Honda s motorem V4, který v minulosti poháněl i takové ikony jako NR500, RC30, RVF400, NR750, RC45, VFR750 a RC212V, pokračuje dalším milníkem v podobě velkoobjemové VFR1200F. Modelová řada VFR, která se datuje již od roku 1982, může být na svého nástupce opravdu hrdá. Maximální výkon 172 koní a krouťák 129 Nm v podání véčka zní opravdu slibně.
Podle výrobce bylo jedním z hlavních cílů skloubit japonské, americké i evropské pojetí designu a vlastností. Proto vývoj probíhal na všech kontinentech a k finální podobě tohoto modelu přispěl i designér Kishi-san, tvůrce neméně charismatického modelu Honda CBR1100XX Blackbird, který nové VFR na trhu důstojně nahradí. Cílem bylo vytvořit motocykl se sportovním charakterem, který by zároveň lákal k delším cestám - přesně to, co člověk očekává od trojice písmen VFR. Po stránce aerodynamiky se podle výrobce hodně úsilí věnovalo nejen co nejmenšímu odporu, chlazení a odvozu tepla a ochraně jezdce, ale také podpoře stability a držení na vozovce pomocí spodních kanálů v kapotáži.
Po konstrukční stránce hraje hlavní part čtyřdobý véčkový čtyřválec s úhlem dvojic válců 76°. Přesný zdvihový objem je dokonce ještě více než dvanáct set, konkrétně 1 237ccm, vrtání x zdvih je v poměru 81 x 60mm, kompresní poměr 12:1. Cílem konstruktérů byla v dnešní době hodně skloňovaná centralizace hmoty, díky které může být i relativně těžký stroj perfektně ovladatelný, protože všechna váha je co nejblíže těžišti. To se u nové VFR podařilo díky úzké stavbě válců, kdy zadní dva válce jsou blíže u sebe než přední, ale i snížením sedla jezdce. VFR1200F kvůli centralizaci hmoty dále využívá jednu vačku UNICAM (SOHC) na hlavu válců s designem používaným doposud zatím u motokrosové řady CRF. Jako správné véčko dokáže nový motor V4 nabídnout přes 90 % maximálního krouťáku (129 Nm/8 750 ot.min) již v pásmu otáček 4 000 ot./min.
Na jezdce čeká analogový otáčkoměr doplněný dvěma decentními displeji a kontrolkami, na pravém řídítku je rukojeť plynu se systémem throttle-by-wire, tedy elektronickým přenosem povelů jezdce. Kromě nabídky dvouspojkové převodovky s možností automatického řazení (dnes však byla představena pouze verze s klasickou převodovkou) nové VFR využívá antihopingová spojku s hydraulickou páčkou podobnou jako u modelu CBR1000RR Fireblade, díky které se snižuje riziko zablokování zadního kola při podřazování. K tomu samozřejmě přispívá i kardanový převod nové generace. Také přední reflektor využívá podobný typ čočky jako CBR1000RR Fireblade.
O odpružení se kromě hliníkového litého rámu stará obrácená 43mm vidlice s nastavitelným předpětím vepředu a přepákované odpružení Pro-Link. Po stránce brzd u VFR1200F najdeme to nejlepší, čím současné sportovní motocykly disponují - šestipístkové brzdiče s radiálním uchycením doplněné kombinovaným brzdovým systémem CBS a standardně osazeným odlehčeným ABS. Velikost nádrže činí 18,5 litru, hmotnost se všemi náplněmi je na hodnotě 267 kg, sedmnáctipalcová kola motocyklu jsou obutá do kombinace 120/70 vepředu a 190/55 vzadu.
A nakonec v jakých barvách vyjede nové VFR na jaře na trh? Je to vínově červená Candy Prominence Red, stříbrná Seal Silver a perlově bílá Pearl Sunbeam White.
Tak co na to říkáte? Za sebe můžu říci, že po letošních zkušenostech se svezením na nových V4 od Aprilie (RSV4) a Yamahy (V-Max) už mě zatraceně svrbí ruce na pořádné svezení na tové VFR1200F.
Oficiální web modelu: www.feelv4.com

Informace o redaktorovi

Filip Tichý - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Líbí se vám nová VFR1200F?

  1. Hlasováno: 678x
  2. Hlasováno: 239x

Hlasování

Dotazník se zobrazí pouze přihlášeným uživatelům. Nejste bohužel přihlášení, tuto akci můžete provést v pravém horním rohu nebo se nově registrovat.

Stáhněte si vybrané fotografie na pozadí vašeho PC

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (62x):
Motokatalog.cz



TOPlist