husqvarna_svartpilen_801_2




Honda možná vzkřísí model Dominator

Nadšené reakce na znovuzrození slavné Hondy Africa Twin ještě zdaleka nevychladly, a už se schyluje k další podobné senzaci. Objevují se totiž náznaky toho, že japonská značka vrátí po více než deseti letech do výroby model Dominator.

Zatím se o návratu tohoto cestovního endura mluví jen v rovině spekulací, které jsou založené na jediném obrázku z patentového úřadu, ale nezní jako úplné sci-fi. Dominator asi nemá tak silnou fanouškovskou základnu jako Africa Twin, na druhou stranu, skutečných cestovních endur je na současném trhu jako šafránu, a poptávka po nich neklesá - spíš naopak. Honda sice nabízí v kategorii On-Off dost široký výběr, ale modely jako CB500X, NC750X, Crossrunner nebo Crosstourer jsou víc cestovní než endura. Pro dálkovou turistiku ve stylu cestou necestou tak zbývá vlastně jediný vhodný kandidát - nová Africa Twin.  Přidat k ní ještě jeden podobný model střední kubatury by znělo jako logický krok.

Oficiální zdroje o případném comebacku Dominatora zatvrzele mlčí, ale skica celkem zřetelně naznačuje o jaký typ motorky se jedná. Z obrázku však není úplně patrný typ motoru - my bychom vsadili na stejnou koncepci jako u starého modelu z přelomu tisíciletí, tedy jednoválec. Nabízí se také varianta s řadovým dvouválcem - ale ten, co Honda používá v modelu NC750X, se pro častější výlety mimo asfalt úplně nehodí. A úhel sklonu válce (válců) na výkresu také ukazuje na jinou možnost. 

Celkem jasno má v celé věci designér Oberdan Bezzi, který virtuálního Dominatora vytvořil a zveřejnil na internetu ještě dříve, než Honda přinesla na patentový úřad svůj obrázek. Těžko říci, zda se Japonci nechají inspirovat vizí italského návrháře, a jestli vůbec projekt nového Dominatora dostane zelenou. Co myslíte, patří taková motorka do 21. století? Podle nás ano.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (23x):
Motokatalog.cz



TOPlist